Proiectul UDMR privind implementarea prevederilor din Rezoluția de la Alba Iulia a fost respins

Comisiile juridică şi pentru administraţie publică din Camera Deputaţilor au dat marţi raport de respingere propunerii legislative a UDMR pentru implementarea prevederilor referitoare la minorităţile naţionale din Rezoluţia de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918.

Deputatul UDMR Márton Árpád a afirmat în dezbaterile din comisii că propunerea legislativă „nu doreşte să ia de la nimeni nimic”.

„Ca orice proiect de lege, poate fi îmbunătăţit, modificat (…) Propunerea legislativă care nu doreşte să ia de la nimeni nimic, dă legiuitorului ţării supreme – Parlamentului – să reglementeze toate acele elemente care nu sunt reglementate inclusiv prin adoptarea Statutului minorităţilor naţionale conform Constituţiei din 2003, ar trebui să avem o astfel de lege, încă nu o avem”, a spus Márton Árpád, în Parlament.

Minorităţile naţionale s-au abţinut de la votul asupra proiectului de lege.

„Suntem pro Declaraţia de la Alba Iulia, dar nu şi interpretărilor date acesteia în sensul în care colegul nostru le-a prezentat (Marton Arpad -n.r.), se vorbeşte despre administrare, despre şcoală, despre studiul în limbile popoarelor conlocuitoare, dar nu şi despre autonomie teritorială, drept urmare noi ne vom abţine de la acest vot, a spus deputatul minorităţilor naţionale Andi Grosaru.

Totodată, deputaţii USR au anunţat că vor vota împotriva actului normativ, pentru că se încalcă mai multe articole din Constituţie.

„Eu m-aş fi aşteptat să se renunţe la acest proiect datorită unor consideraţii chiar de ordin tehnic. Aviz negativ din partea Consiliului legislativ, foarte bine documentat, se încalcă foarte multe articole din Constituţia României, inclusiv alin. 1 referitor la caracterul statului român, naţional, suveran, independent, unitar şi indivizibil. (…) Nu putem vorbi în România de mai multe corpuri legiuitoare, se încalcă art. 128 din Constituţie, care dă dreptul folosirii limbii materne şi a interpretului în justiţie, deci avem reglementate aceste chestiuni. (…) Nu este negociabilă Constituţia României, ca atare vom vota împotrivă”, a spus deputatul USR Stelian Ion.

Reprezentaţii UDMR cereau prin actul normativ „transpunerea în legislaţie a prevederilor privind popoarele conlocuitoare din Rezoluţia de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918”.

Subpunctul 1 al punctului III din Rezoluţia Adunării Naţionale de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918 prevede: „Deplină libertate naţională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra şi judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său şi fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare şi la guvernarea ţării în proporţie cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc”.

UDMR solicita adoptarea în procedură de urgenţă a prevederii legislative care să asigure minorităţilor naţionale: reprezentare proporţională în instituţiile administrative la nivel local, judeţean, naţional şi european, în instanţe şi tribunale, la nivelul ministerelor, precum şi la nivelul serviciilor publice deconcentrate ale acestora, să se asigure angajarea/numirea de personal, inclusiv de conducere, proporţional cu numărul persoanelor care aparţin minorităţilor naţionale istorice, atât la nivel naţional, cât şi la nivel local.

De asemenea, proiectul mai prevedea ca modul de administrare autonomă a vieţii culturale, învăţământului şi culturii minorităţilor naţionale istorice se reglementează prin Legea privind statutul minorităţilor naţionale din România.

Actul normativ mai prevedea posibilitatea înfiinţării, prin lege, a unor regiuni de dezvoltare separate, iar aceste noi regiuni pot obţine, prin lege, un statut de autonomie specială pentru judeţele care aparţin unor regiuni istorice sau în care o minoritate naţională istorică are o proporţie semnificativă şi care, împreună, corespund cerinţelor NUTS 2 prevăzute în Regulamentul (CE) 1059/2003.

Propunerea legislativă pentru implementarea subpunctului 1 al punctului III din Rezoluţiunea Adunării Naţionale de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918 a fost respins cu 35 de voturi pentru adoptarea raportului de respingere şi trei împotrivă.

One Comment

  1. Maghiarii uita cum au procedat ei cu Romanii cind Ardealul era sub stapinirea lor. Cred ca este inadmisibil ca un maghiar sa nu cunoasca limba tarii in care traieste, dupa ce a facut si la scoala ceva Romana

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*