Proiecții gratuite de filme la ESTE FILM Festival

ESTE FILM Festival oferă și în acest an proiecții gratuite de filme, în cadrul celei de-a 8-a ediții, care va avea loc în perioada 29 mai – 2 iunie 2024, la Sibiu. Este vorba despre filmele LUX și trei lungmetraje din secțiunea In Frame: Mexic, menite să ofere o mai largă perspectivă asupra lumii, invitând publicul să descopere noi cinemauri.

FOTO: ESTE FILM Festival

În fiecare zi a festivalului, la Cinema Arta, de la ora 16:00, va fi proiectat unul dintre cele cinci filme care au concurat pentru Premiul Publicului LUX 2024, în parteneriat cu Biroul de Legătură al Parlamentului European la București.

Filmele redau într-o manieră autentică provocările cu care se confruntă societatea europeană în prezent: amenințarea drepturilor femeilor, nevoia persoanelor cu probleme psihice de a fi tratate într-un mod uman şi demn, slăbiciunea politicilor incluzive pentru minorități și diversitate sau creșterea inegalității sociale.

Seria proiecțiilor LUX este deschisă miercuri, 29 mai, de filmul care a obținut Premiul Lux Audience Award 2024, ”The Teachers’ Lounge”, regia Ilker Çatak, o poveste despre lupta pentru adevăr, justiție și egalitate în actualul sistem de învățământ. Joi, 30 mai, va fi proiectat ”Fallen Leaves”, regia Aki Kaurismäki, o tragicomedie despre chinul singurătății și curajul de a te îndrăgosti. Filmul a obținut Premiul Juriului la Cannes, 2023.

Vineri, 31 mai, sibienii sunt așteptați la ”20,000 Species of Bees”, regia Estíbaliz Urresola Solaguren, o poveste intimă care caută să prezinte transsexualitatea ca încă o expresie a diversităţii vieţii. Actrița din rolul principal Sofía Otero a fost răsplătită pentru performanța sa cu Ursul de Argint la Berlinale 2023.

On the Adamant”, regia Nicolas Philibert, câștigător al Ursului de Aur la Berlinale 2023 și unul dintre cele mai apreciate filme ale anului 2023, se vede la ESTE FILM Festival, sâmbătă, 1 iunie. În ultima zi a festivalului, duminică, 2 iunie, va fi proiectat ”Smoke Sauna Sisterhood”, regia Anna Hints, film premiat la European Film Awards și Sundance 2023. Proiecția va fi urmată de o dezbatere cu tema „Nevoia de solidaritate” în colaborare cu Asociația A.L.E.G.

Cinefilii sibieni invitați să exploreze noi cinemauri

Cu toate că cineaștii mexicani contemporani se bucură de o mare popularitate în rândul cinefililor români, fie că vorbim de autori care s-au consacrat la Hollywood, fie în circuitul festivalier internațional, nu același lucru se poate spune și despre vastul său cinema de patrimoniu. În parteneriat cu Ambasada Statelor Unite Mexicane în România și Institutul Mexican de Film – IMCINE, secțiunea In Frame din acest an invită publicul să descopere trei filme de patrimoniu ale cinemaului mexican: ”Matinee”, ”El castillo de la pureza” și ”Danzon”.

”Filmele propun un soi de călătorie al cărui punct de plecare, dar și de sosire, este Ciudad de Mexico, metropolă-gigant care exercită un efect de atracție inexorabilă asupra personajelor din aceste filme. Ca orice capitală, iluziile și capcanele sale ajung, la un moment dat, să le prindă din urmă, rezultatul fiind o viziune aparte asupra identității mexicane. O șansă rară de-a urmări pe ecran mare creația unora dintre cei mai importanți autori de cinema mexicani ai celei de-a doua jumătăți a secolului XX, precum Arturo Ripstein, Jaime Humberto Hermosillo sau María Novaro, retrospectiva In Frame e o introducere în istoria cinemaului mexican modern și, totodată, o invitație deschisă pentru spectatori să continue aceste incursiuni și după încheierea festivalului”, este mesajul transmis de Flavia Dima, curator și critic de film, selecționer Best of Europe și In Frame.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*