Proiect în ajutorul copiilor cu implant cohlear din toată țara, implementat la Sibiu

Asociaţia persoanelor cu deficienţe de auz „Ascultă Viaţa!” a inaugurat, la sediul asociaţiei din str. Gheorghe Lazăr, nr.11, un cabinet de terapie logopedică dedicat copiilor cu deficienţe de auz purtători de implant cohlear (IC).

Cabinetul, primul de acest fel al unei organizaţii non-profit create de părinţi, a fost amenajat în cadrul proiectului „Ascultă Viaţa!”, susţinut de Fundaţia Orange. Proiectul are ca scop îmbunătăţirea procesului de reabilitare pentru copiii hipoacuzici cu implant cohlear şi integrarea acestora în instituţiile de învăţământ de masă.

IMG_6701

Implantări puține

Implantul cohlear este un dispozitiv medical pentru persoanele cu hipoacuzii severe şi profunde, ce transmite semnalele necesare prin stimularea directă a nervului auditiv prin impulsuri electrice. Acest dispozitiv se implantează printr-o intervenţie chirurgicală, însă el rezolvă doar parţial deficiența de auz. După implantare, urmează un lung proces de recuperare în care pacientul învaţă să audă sunete şi apoi să vorbească prin terapie logopedică. Potrivit specialiștilor, în România sunt aproape 2.000 de copii și tineri hipoacuzici, în condițiile în care anual se nasc peste 200, însă informarea precară, costurile ridicate și birocrația au făcut ca, în ultimii 15 ani, să fie efectuate mai puțin de 500 de astfel de implantări.

Specializare pentru 20 de logopezi

Prin acest proiect, asociaţia urmăreşte să ofere un pachet complet de servicii copiilor cu implant cohlear şi familiilor acestora. Astfel, în cadrul cabinetului urmează a fi organizate activităţi de formare profesională – un curs de specializare în terapie logopedică pentru reabilitarea a câteva zeci de copii cu implant cohlear. Cursul, ce a fost lansat odată cu cabinetul de terapie logopedică, este redactat de către un colectiv didactic compus din profesori universitari din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu cu o lungă experienţă în domeniu. Pregătirea se va desfăşura în perioada 3 – 28 august, este acreditat de către Colegiul Psihologilor din România şi îşi propune specializarea unui număr de minimum 20 de logopezi din întreaga ţară, cu accent pe regiunile unde nu există personal calificat.

Cosmin BRAŞOV | manager proiect:
„Inaugurarea acestui cabinet constituie un vis devenit realitate, al părinţilor copiilor cu implant cohlear, care încă din 2008, de la înfiinţarea asociaţiei noastre, au avut dorinţa şi puterea să ajute generaţiile noi de copii cu hipoacuzii neurosenzoriale grave şi profunde, precum şi familiile acestora în diagnosticarea, intervenţia timpurie şi reabilitarea cu succes a acestora. Mulţumim Fundaţiei Orange, al cărei sprijin a fost esenţial în atingerea acestui deziderat.”

Finanțat de Orange

Ȋn urma proiectului „Ascultă Viaţa!”, cel puţin 50 de copii cu implant cohlear vor beneficia gratuit de servicii de terapie logopedică pentru o perioadă de 6 luni. Ȋn plus, în cadrul cabinetului vor avea loc activităţi de informare şi consiliere psihologică a persoanelor cu implant cohlear şi a familiilor acestora, dar şi seminarii şi workshop-uri.

Proiectul este finanţat de Fundaţia Orange cu 131.685 lei în cadrul fondului de finanţare „Lumea prin culoare şi sunet”, ediţia 2015.

De șapte ani, pe baricade

Asociaţia „Ascultă viaţa” este o organizaţie non-guvernamentală înfiinţată în anul 2008 pentru persoanele cu pierdere gravă sau profundă a auzului, cu un accent deosebit pe copiii purtători de implanturi cohleare. În prezent, asociaţia are 184 de membri din întreaga ţară: adulţi cu IC, părinţii copiilor cu IC şi specialişti în acest domeniu. Misiunea organizaţiei este de a disemina informaţiile despre implantul cohlear şi terapia specifică de recuperare, de a promova drepturile persoanelor cu implant, de a informa, consilia şi oferi asistenţă, inclusiv sprijin material persoanelor cu implant cohlear, candidaţilor şi familiilor acestora, în scopul de a maximiza şansele de integrare socială ale acestora.


(Cosmin PAL)

2 Comments

  1. DIACONU ADRIAN says:

    am 2 baieti gemeni din care unul a fost diagnosticat la virsta de 6 luni cu hipoacuzie profunda bilaterala,am reusit sa facem cele 2 implanturi cohleare si anul ce vine vrem sa ii dam la scoala ,intimpinam f multe probleme din partea invatatorilor vrem sa ne ajutati sa intelegem sau cum sa procedam sa reusim sa il integram normal caci aici este munca de 6 ani a medicilor,parintilor,logopedei si asa mai departe ,nu vrem ca un sau o invatatoare sa dea cu piciorul acestei munci cind ei nici macar nu vor sa discute cu copilul sau sa il vada.multumesc

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*