Proiect de hotărâre scos de pe ordinea de zi a Consiliului Local

În ședința de astăzi a Consiliului Local, urma să fie supus aprobării un PUZ ce prevedea construirea unei clădiri de birouri în Centrul Istoric, în una dintre grădinile de pe strada Xenopol.

Consilierii locali ai USR s-au opus categoric acestui proiect, susținând că el ar afecta atât patrimoniul arhitectural al orașului, cât și pe cei care locuiesc în imediata proimitate a locului unde ar urma să fie construită clădirea.

Punctul de vedere al USR a fost susținut și de Ioan Plesciuc în cadrul comisiei de urbanism. În urma discuțiilor care au urmat, s-a dispus amânarea punerii pe ordinea de zi a Consiliului Local a PUZ-ului.

„ Nu dorim muzeificarea orașului, dar dezvoltarea arhitecturală și urbanistică trebuie făcută în locurile în care este posibil. În această privință nu s-a realizat vreun studiu generalizat.

Prin construirea unei clădiri noi în zona zero de patrimoniu a orașului, se creează un precedent periculos, atât pentru Sibiu, cât și pentru alte orașe din România cu centre istorice bine conservate. Nu orice loc liber dintr-un centru istoric trebuie ocupat de clădiri. Distrugerea unicelor grădini istorice care s-au păstrat în Orașul de Sus și care contribuie la specificul și calitatea spațiului urban ar reduce șansele ca Sibiul să fie acceptat pe lista patrimoniului modial – UNESCO, dosar care stagnează de ceva vreme.

Argumentele pe care le aducem în discuție sunt:

  • proiectul va afecta radical zona pentru că spațiul pe care ar urma sa fie plasată nu a fost ocupat în trecut de o altă construcție. Nu este, așadar, vorba de înlocuirea unei clădiri cu o altă clădire, iar închiderea, fără vreun fundament istoric a unei laturi a pieței Xenopol, ar reprezenta o gravă eroare de planificare spațială.
  • prin apariția unei noi clădiri, s-ar închide singurele conuri de vizibilitate prin care Catedrala Mitropolitană Ortodoxă poate fi privită în întregime;
  • pentru locuitorii din clădirea vecină cu acest teren, ridicarea acestei construcții ar însemna pierderea luminii naturale;
  • avizarea acestui proiect ar crea premisele cumpărării de către dezvoltatori imobiliari a imobilelor alăturate și ar oferi justificarea construirii unor clădiri similare în toate grădinile istorice alăturate, ceea ce a și propus PUZ-ul într-o fază inițială;
  • orașul trebuie decongestionat, nu densificat. Construirea unei clădiri cu mari nevoi de parcare într-o zonă supraaglomerată nu face decât să creeze inutil probleme majore de trafic în vecinătate;
  • calcanele reprezintă specificul unui oraș istoric iar acoperirea lor nu poate justifica în niciun caz dezvoltări imobiliare haotice.

Credem că administrația locală și Consiliul Local au obligația morală să asigure conservarea și îngrijirea patrimoniului local. Există suficiente oportunități pentru construirea clădirilor de birouri în afara Centrului Istoric sau în locuri în care aceste construcții ar putea aduce plusvaloare spațiului” au transmis reprezentanții USR-Plus într-o postare pe Facebook.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*