Profesorii și anagajații din educație decid printr-un referendum dacă intră în GREVĂ generală din ianuarie 2022

Profesorii și angajații din învățământ vor decide printr-un referendum în toate școlile dacă vor intra în grevă generală sau de avertisment din luna ianuarie a anului 2022.

Cele 3 federaţii sindicale ale angajaţilor din educaţie derulează în toate școlile un referendum prin care salariaţii sunt chemaţi să decidă dacă în ianuarie vor face grevă de avertisment sau grevă generală, în cazul în care Guvernul nu va acorda angajaţilor din sistem majorările salariale prevăzute în lege, a declarat, luni, pentru AGERPRES, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu.

„Oamenii au toate motivele să fie nemulţumiţi şi este foarte posibil ca protestele să continue şi anul viitor. În aceste zile are loc un referendum în toate unităţile de învăţământ, prin care membrii de sindicat şi nu numai sunt chemaţi să opteze pentru formele de protest – grevă de avertisment sau grevă generală. Dacă oamenii sunt nemulţumiţi, în opinia mea forma supremă de luptă sindicală este greva generală, care poate să-i mai trezească pe guvernanţi din letargie. Se pare că aceste proteste (mitingurile din aceste zile, n.r.) sunt pentru ei lucruri neesenţiale şi nu sunt sensibili la faptul că au fost 100 de oameni şi vor fi şi mâine şi poimâine – probabil se doreşte o acţiune de amploare, cu lacătul pe şcoli în 2022. Am dat termen până joi să primim feed-back statistic – nu neapărat semnăturile – să ştim care e poziţia. Nu noi (liderii de sindicat, n.r.) putem decide greva generală. Dacă oamenii consideră că ‘Gata, până aici!’ şi vor să protesteze, noi vom anunţa mai departe şi ce va ieşi vom vedea. Toate cele trei federaţii (fac această analiză în rândul membrilor de sindicat cu privire la modul de continuare a protestelor, n.r.) facem front comun”, a afirmat Simion Hancescu.

Reprezentanţii sindicatelor din educaţie au participat, luni, la un miting în faţa Guvernului și au pichetat mai multe prefecturi din țară, solicitând respectarea majorărilor salariale prevăzute în legislaţie.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*