Prof. Univ. Dr. Habil Romulus Iagăru, decanul ȘAIAPM: „Punem accent pe dezvoltarea de competențe cheie, inovație și sustenabilitate”

Facultatea de Ştiinţe Agricole, Industrie Alimentară şi Protecţia Mediului (ȘAIAPM) este una dintre facultățile ULBS care a beneficiat de investiții importante pentru a deveni cât mai atractivă pentru studenți. Despre proiectele pe care această facultate le are în derulare, despre oferta educațională dar și despre rolul pe care Ferma de la Rusciori (care aparține de această unitate de învățământ) îl are în procesul educațional, a vorbit, în exclusivitate pentru Mesagerul de Sibiu, Prof. Univ. Dr. Habil Romulus Iagăru, decanul ȘAIAPM.

sursa foto: Mesagerul de Sibiu

 

Reporter: – Care este oferta educațională a Facultății de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului – ULBS

Prof. Univ. Dr. Romulus Iagăru: – Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu oferă o formare completă și integrată în domeniile agroalimentar, protecția mediului și dezvoltare rurală, prin programe de licență și masterat adaptate cerințelor actuale ale pieței muncii.

Programe de studii universitare de licență:

  1. Montanologie – domeniul Agronomie
  2. Ingineria produselor alimentare – domeniul Ingineria produselor alimentare
  3. Controlul și expertiza produselor alimentare – domeniul Ingineria produselor alimentare
  4. Inginerie și management în alimentația publică și agroturism – domeniul Inginerie și management în agricultură și dezvoltare rurală
  5. Ingineria și protecția mediului în agricultură – domeniul Ingineria mediului
  6. sursa foto ȘAIAPM – ferma de la Rusciori

Aceste programe pregătesc specialiști capabili să gestioneze procesul de obținere a materiilor prime agricole, să proceseze și controleze calitatea produselor alimentare, să inițieze și dezvolte afaceri în alimentația publică și agroturism și să implementeze soluții moderne de protecție a mediului. 

Programe de studii universitare de masterat:

  1. Asigurarea calității și siguranței alimentelor– domeniul Ingineria produselor alimentare
  2. Managementul procesării moderne a alimentelor – domeniul Ingineria produselor alimentare
  3. Managementul dezvoltării durabile a zonelor rurale – domeniul Agronomie
  4. Managementul protecției mediului agricol – domeniul Agronomie
  5. Științe și politici de protecția mediului agricol – domeniul Ingineria mediului

Programele de master completează formarea de licență prin aprofundarea cunoștințelor teoretice și aplicative, dezvoltarea gândirii critice și a capacității de inovare în domeniile agriculturii, industriei alimentare și protecției mediului.

Planurile de învățământ sunt centrate pe inovație și tehnologii emergente. Programele de studii ale Facultății de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului sunt concepute, astfel încât să reflecte evoluțiile științifice și tehnologice din domeniile agroalimentar, protecția mediului și dezvoltarea rurală.

Disciplinele incluse în planurile de învățământ sunt moderne și interdisciplinare, transmițând studenților cunoștințele esențiale pentru a promova inovația în agricultură, industria alimentară, inginerie și management în alimentația publică și agroturism și protecția mediului, dar și abilități practice privind utilizarea echipamentelor și tehnologiilor emergente, cum ar fi: senzori inteligenți, GIS în agricultură, biotehnologii, soluții verzi și digitalizarea proceselor de producție.

Studiul este orientat spre aplicabilitate, prin laboratoare dotate cu echipamente performante, proiecte practice și stagii în companii de profil.

Accentul se pune pe dezvoltarea de competențe cheie, precum: luarea deciziilor bazate pe date, digitalizarea proceselor agroalimentare și de mediu, abordarea sustenabilă a lanțului alimentar și a resurselor naturale și gândire antreprenorială și capacitatea de inovare.

 

R: – Ce proiecte are în derulare, la ora actuală, facultatea și ce proiecte se întrevăd la orizont? Vă rog detaliați.

Prof. Univ. Dr. Romulus Iagăru: – Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului este angrenată în numeroase proiecte de cercetare, între care amintim:

Proiecte în competiții internaționale:

  • proiectul RIBES care are ca obiectiv general – evaluarea potentialului jud Sibiu pentru bioeconomie si elaborarea unei foi de parcurs la nivel județean. Este un proiect la care participă diverse instituții și organizații de cercetare de top din șaisprezece state ale UE și țări din vecinătatea UE. Se derulează în perioada 2024-2027:
  • proiectul Cebcat Erasmus + care are ca obiectiv general – elaborarea de cursuri în limba engleză pentru profesori din Asia pentru felul cum vor dezvolta cursuri de master pentru economie circulara.

Aceste proiecte au ca responsabil din partea ULBS pe doamna prof. univ. dr. habil. Maria Mihaela Antofie.

Proiectul Safe Habitus, care are ca obiectiv general – analiza condițiilor de muncă, sănătate și calitate a vieții pentru cei care muncesc în agricultură în vederea îmbunătățirii situației acestora. Se derulează în perioada 2023-2026, iar doamna prof. univ. dr. habil. Mirela Aurora Stanciu este cercetător în echipa de proiect.

Proiecte în competiții naționale:

  • proiectul ADER 1.1., care are ca obiectiv general realizarea de studii privind evoluția fenomenului risipei alimentare la nivel național, din perspectiva angajamentului României privind îndeplinirea obiectivului de dezvoltare durabilă. Proiectul se derulează în perioada 2023-2026 și are ca responsabil din partea ULBS pe doamna prof. univ. dr. habil. Mirela Aurora Stanciu.
  • Proiect PCDF, axa A1, măsura 1.1.1.: care are ca obiectiv realizarea unei platforme digitale inovatoare pentru agricultură sustenabilă și inteligentă (Prof. univ. dr. Anca Șipoș).

Desfășurăm, de asemenea:

  • proiecte de tip servicii de consultanță silvomediu cu UAT -uri din județul Sibiu. Responsabil domnul conf. dr. ing. Iulian Alexandru Bratu;
  • proiect cu Ocolul Silvic Rășinari, Studiul privind specia invaziva Corythuca arcuata (ploșnita dantelata a stejarului), biologie, ecologie si etologie in condițiile climatice ale ecosistemului silvic din Rășinari (Șef lucrări dr. Moise Cristina)
  • Proiect de practică „Debut în carieră”, în colaborare cu compania Solina Romania din Alba Iulia, este dedicat studenților care doresc să facă primii pași către o carieră de succes, anul acesta a ajuns la ediția a X-a (Conf. univ. dr. Cecilia Georgescu).

Au fost multe propuneri de proiecte depuse la diferite competiții internaționale și naționale, cele amintite sunt cele câștigătoare și atestă capacitatea colectivului de cadre didactice ale facultății de ȘAIAPM de a elabora și gestiona proiecte de cercetare ce abordează teme complexe și actuale.

Dintre proiectele care se întrevăd la orizont evidențiez proiectul PREPARE, selectat între cele 18 proiecte admise pentru finanțare în cadrul competiției „Centre de Excelență” – CoEx-2024. Proiectul reunește universități și institute de cercetare de prestigiu din întreaga țară, sub coordonarea Universității Tehnice de Construcții București. Din partea ULBS, proiectul este coordonat de prof. univ. dr. habil. Romulus Iagăru. PREPARE va pune bazele unui Centru de excelență care va dezvolta tehnologii moderne de monitorizare, avertizare timpurie și evaluare a riscurilor, cu scopul de a reduce pierderile cauzate de calamități.

Implicarea Facultății de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului în aceste proiecte confirmă capacitatea colectivului academic de a aborda teme complexe, de actualitate, interesul strategic pentru colaborarea cu mediul economic, autoritățile publice și partenerii internaționali și angajamentul față de cercetarea aplicată, orientată spre inovare, sustenabilitate și dezvoltare durabilă.

 

R.:  – Ce activități aveți planificare pentru acest an?

Prof. Univ. Dr. Romulus Iagăru: – Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului are în vedere o serie de activități specifice, structurate pe două direcții majore: activitatea didactică și activitatea de cercetare.

Activitatea didactică este orientată spre  valorificarea eficientă a patrimoniului educațional al facultății (laboratoare, ferma didactică și de cercetare, infrastructură digitală); actualizarea materialelor de învățare și integrarea de resurse educaționale moderne, interactive și aplicative și Orientarea programelor de studii spre cerințele mediului de afaceri, prin adaptarea conținutului disciplinelor pentru a reflecta nevoile reale ale pieței muncii, dezvoltarea de competențe profesionale solicitate de angajatori și implicarea practicienilor în activitatea didactică (prin conferințe, workshop-uri, stagii etc.).

Obiectivul nostru este de a deveni un partener activ și de încredere al mediului economic, contribuind la formarea resursei umane necesare dezvoltării acestuia.

Activitate de cercetare este orientată spre Continuarea proiectelor de cercetare aflate în derulare, în parteneriat cu instituții naționale și internaționale; Elaborarea de noi propuneri de proiecte pentru competițiile organizate de finanțatori publici sau privați (naționali și europeni) și Consolidarea colaborărilor cu mediul de afaceri, prin: inițierea de parteneriate pentru cercetare aplicată, crearea de consorții tematice pe direcții de interes comun (inovație în agricultură, tehnologii alimentare, protecția mediului etc.) și implicarea studenților și a masteranzilor în activitățile de cercetare și inovare.

sursa foto ȘAIAPM

sursa foto ȘAIAPM

 

R: – Ce impact are ferma de la Rusciori asupra pregătirii studenților facultății dvs.

Prof. Univ. Dr. Romulus Iagăru: – Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului are în patrimoniu ferma didactică și de cercetare Rusciori. Aceasta este bază de practică pentru pregătirea studenților în domeniile: Agronomie, Ingineria Produselor Alimentare și Ingineria Mediului, dar și cadru experimental pentru implementarea diferitelor teme și/sau proiecte de cercetare.

Patrimoniul fermei didactice și de cercetare Rusciori este alcătuit din:

-corp de clădire modern, inaugurat în anul 2024 în care funcționează 8 laboratoare, 1 amfiteatru, săli de seminar și stație pilot procesare fructe dotate corespunzător pentru a aborda teme de cercetare actuale din domeniile amintite;

-teren agricol organizat în câmpuri experimentale de tip pomicol, viticol, fitotehnic, legumicol în câmp, legumicol în spațiu protejat, praticol în care studenții aplică cunoștințele acumulate și urmăresc impactul diferiților factori asupra dezvoltării plantelor. Fiecare câmp experimental este realizat pentru a răspunde cerințelor actuale privind organizarea și desfășurarea de teme de cercetare de interes.

sursa foto ȘAIAPM

Impactul bazei de practică asupra pregătirii profesionale a studenților este relevant pentru pregătirea lor, deoarece permite dezvoltarea de abilități practice specifice pentru toate disciplinele din planul de învățământ, astfel studenții sunt instruiți să elaboreze planuri de fertilizare pe baza analizelor agrochimice și pedologice,  structura culturilor,  scheme de tratament,  să realizeze monitorizarea aeriană a culturilor agricole cu ajutorul dronelor, să aloce în mod judicios resurselor etc., să participe la activități de procesare (prin stația pilot), esențiale în lanțul alimentar și să utilizeze Inteligența Artificială în domeniul agroalimentar.

Ferma Rusciori asigură contextul ideal pentru tranziția de la teorie la practică, pregătind studenții:

  • pentru integrarea rapidă pe piața muncii,
  • pentru inițierea de afaceri în agricultură sau industria alimentară,
  • sau pentru implicare activă în cercetare și inovare.

Prin intermediul fermei Rusciori, facultatea oferă studenților nu doar o bază practică, ci și o viziune concretă asupra provocărilor și oportunităților din domeniul agricol, alimentar și de mediu – într-un mediu modern, aplicat și orientat spre viitor.

 

R.: – Vă mulțumesc pentru timpul acordat și vă doresc mult succes în continuare.

 

A consemnat Margareta LUPU