Procesul de incompatibilitate al lui Iohannis s-a încheiat

Procesul preşedintelui Klaus Iohannis s-a încheiat, instanţa supremă urmând să dea o decizie definitivă în dosarul în care acesta a contestat raportul ANI în care se arăta că a fost în incompatibilitate în perioada în care a reprezentat Primăria Sibiu în AGA de la societăţile Apă Canal şi Pieţe.

Instanţa supremă a judecat contestaţia în dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis, formulată de Agenţia Naţională de Integritate (ANI( după ce Curtea de Apel Alba-Iulia i-a dat dreptate fostului primar al municipiului Sibiu şi a dispus anularea deciziei ANI. Totuși, judecătorii au arătat că este posibil să amâne pronunţarea, pentru ca avocaţii să depună concluzii scrise, informează agenția Mediafax.

Reprezentantul Agenţiei Naţionale de Integritate a cerut instanţei admiterea contestaţiei ANI, invocând decizia recentă a Curţii Constituţionale, prin care s-a stabilit că articolul din Legea 161/3003, în baza căruia au fost declaraţi incompatibili mai mulţi aleşi locali, este constituţional, precizând că motivarea hotărârii nu a fost deocamdată redactată, astfel că nu se ştiu argumentele care au stat la baza deciziei.

Avocaţii preşedintelui Iohannis au solicitat respingerea contestaţiei ANI, motivând că aceasta este „vădit neîntemeiată”. Aceştia au arătat că recursul făcut de ANI nu cuprinde nicio critică validă faţă de decizia Curţii de Apel Alba-Iulia. Apărătorii au mai arătat că ANI nu a dovenit starea de incompatibilitate în niciunul din cele două cazuri pe care le invocă în hotărârea luată faţă de fostul primar al municipiului Sibiu şi, practic, „nu a analizat raţionamentele deciziei instanţei de fond, prin care aceasta a admis acţiunea lui Iohannis”. „Agenţia Naţională de Integritate nu a adus niciun act suplimentar probatoriu care să susţină cele două acuzaţii”, au arătat avocaţii, care au cerut instanţei supreme respingerea acţiunii făcute de ANI. La ieşirea din sala de judecată, unul dintre avocaţii lui Iohannis a spus că nu poate da declaraţii despre dosar, pe motiv că nu are mandat de la preşedinte.

În timpul judecării cauzei, timişoreanul Faur Isaia, care în anul 2000 l-a stropit cu cerneală pe Emil Constantinescu, a făcut o cerere de intervenţie în dosarul lui Klaus Iohannis, aceasta fiind respinsă ca inadmisibilă de către judecători, mai relatează Mediafax.

Instanţa supremă urmează să decidă definitiv dacă preşedintele Klaus Iohannis a fost sau nu în incompatibilitate în perioada în care a deţinut funcţia de primar al municipiului Sibiu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*