Primarul comunei Sadu, Valentin Ivan, membru supleant în Comitetul European al Regiunilor: „Sunt convins că această întâlnire și semnarea Declarației de la Ciugud vor marca un pas important în direcția consolidării și promovării satelor europene”. (CP)

Valentin Ivan, primarul comunei Sadu (judeţul Sibiu) și membru supleant în Comitetul European al Regiunilor, a participat în perioada 08-09 iunie 2023 la Întâlnirea Grupului de Lucru „Alianța Europeană” din cadrul Comitetului European al Regiunilor (CoR), desfășurată în comuna Ciugud și în municipiul Alba Iulia. Tema principală a întâlnirii a fost „Satul european – baza coeziunii și dezvoltării Uniunii Europene”.

Foto: Primăria Comunei Sadu

La eveniment au fost prezenți oficiali din mai multe state ale Uniunii Europene, membri ai Grupului de Lucru „Alianța Europeană”. Aceștia au dezbătut subiectele principale și au colaborat în cadrul a două sesiuni de lucru: „Conceptul de sate inteligente în toate politicile Uniunii Europene” și „Proiectele și inițiativele inspirate care ilustrează diferite aspecte ale satelor, ca bază a politicii de coeziune și de dezvoltare a Uniunii Europene”.

În cadrul ședinței extraordinare de la Ciugud, care a avut loc la 9 iunie 2023, Grupul Alianța Europeană (AE) din cadrul Comitetului European al Regiunilor și-a reconfirmat angajamentul de a consolida poziția satelor din UE ca bază pentru coeziune și dezvoltare locală, sub responsabilitatea comunității. Aceasta s-a materializat prin semnarea Declarației de la Ciugud: „Satul european ca bază a coeziunii și dezvoltării în UE”.

Declarația de la Ciugud evidențiază importanța coeziunii teritoriale, dezvoltării durabile a zonelor rurale și sprijinirii satelor inteligente. Documentul subliniază, de asemenea, necesitatea accesului la servicii de învățământ de calitate, servicii medicale adecvate și oportunități de ocupare a forței de muncă în zonele rurale. Prin intermediul politicii de coeziune și a fondurilor de dezvoltare, se urmărește revitalizarea zonelor rurale, promovarea agriculturii durabile și crearea unui mediu propice inovării și dezvoltării economice în comunitățile rurale.

 

Pe parcursul celor două zile, participanții la Întâlnire au vizitat Primăria Ciugud, Școala din Ciugud (prima școală smart din mediul rural din România) și Grădinița din localitate, precum și Fabrica Transilvania Nucs. Totodată, în program a fost inclusă o vizită de studiu la Cetatea Alba Carolina (Muzeikon, Catedrala Ortodoxă, Catedrala Romano-Catolică, Poarta a III-a – Obelisc și scurt program de reconstituire istorică Garda Apulum).

Primarul comunei Sadu, Valentin Ivan, consideră că acest eveniment a reprezentat o oportunitate valoroasă pentru a aduce în prim-plan nevoile și provocările satelor din Uniunea Europeană și de a promova soluții inovatoare pentru dezvoltarea comunităților rurale: „Satul inteligent implică utilizarea tehnologiilor avansate pentru a îmbunătăți infrastructura, serviciile publice și calitatea vieții în zonele rurale. Prin investiții adecvate și dezvoltarea de proiecte inspirate, se poate asigura un mediu sustenabil și atractiv pentru locuitorii satelor europene”, este de părere Valentin Ivan.

„Sunt convins că această întâlnire și semnarea Declarației de la Ciugud vor marca un pas important în direcția consolidării și promovării satelor europene.

Evenimentul din comuna Ciugud și municipiul Alba Iulia a reprezentat o platformă de schimb de bune practici și de colaborare. Astfel de întâlniri și dialoguri sunt esențiale pentru identificarea soluțiilor comune și pentru consolidarea poziției satelor în cadrul Uniunii Europene”, mai afirmă primarul localității Sadu, un alt „smart village” bine-cunoscut pe harta românească.

„Mulțumesc colegilor și prietenilor mei din comuna Ciugud și municipiul Alba Iulia pentru găzduirea evenimentului și pentru eforturile depuse în organizare. Colaborarea între comunități și schimbul de experiență este esențial pentru a obține rezultate durabile, care să se reflecte în dezvoltarea comunităților noastre.

Îmi exprim recunoștința și față de Grupul Alianța Europeană din cadrul Comitetului European al Regiunilor și îmi iau angajamentul de a continua să promovez politici și proiecte care să contribuie la creșterea calității vieții în satele europene”, declară primarul Valentin Ivan.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*