Primăria Sibiu continuă modernizarea sistemului de colectare a deșeurilor

Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local din luna aceasta au fost incluse și aprobate două proiecte importante pentru sistemul de colectare selectivă a deșeurilor de la populație în municipiul Sibiu. Primăria Sibiu intenționează să le depună pentru obținerea finanțării din Planul Național pentru Redresare și Reziliență.

“Sibiul a dat tonul cu insulele ecologice, primele 15 fiind deja funcționale în oraș încă de anul trecut. Vom extinde acest model, cu fonduri europene, în tot orașul. În ceea ce privește centrul de aport voluntar, acesta reprezintă o alternativă la campaniile anuale de colectare a anumitor tipuri de deșeuri, cum sunt cele voluminoase sau periculoase, dar îi ajută și pe cetățenii care doresc să acceseze abonamentul ECO pentru taxa de salubrizare care presupune predarea a 10 kg de reciclabile anual. Până acum puteau face acest lucru la centrele private de colectare, dar acum vom crea unul public.” (Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu)

 

  • Crearea a 110 insule ecologice digitale pentru colectarea selectivă a deșeurilor, fiecare dotată cu 5 tipuri de containere pentru cele 5 fracții de deșeuri. Insulele vor avea acces controlat, digital, prin intermediul unui card, prin GSM înregistrându-se numărul de aruncări pe fiecare apartament. Astfel, se va reuși implementarea sistemului “Plătește pentru cât arunci”, instrument specificat în legislație.

 

Primăria intenționează să solicite finanțare pentru numărul maxim de astfel de insule indicat în Ghidul de finanțare pentru un municipiu de dimensiunea Sibiului. Valoarea estimată a proiectului depășește 12,5 milioane de lei.

 

  • Amenajarea unui centru de aport voluntar a deșeurilor reciclabile, scopul fiind acela de a suplimenta posibilitățile de colectare selectivă pentru cetățeni. Centrul va fi creat în Viile Sibiului, pe un teren de aproximativ 4.000 de metri pătrați pus la dispoziție de Primăria Sibiu. Practic, cetățenii conștiincioși, care colectează selectiv corect din responsabilitate, dar și pentru a-și reduce costurile cu taxa de salubrizare prin diminuarea cantităților de rezidual, vor putea aduce la acest centru oricând, în afara campaniilor de colectare, următoarele tipuri de deșeuri care nu pot fi colectate în pubele individuale de la locuințe:
    • reciclabilele și biodeșeurile
    • deșeurile voluminoase și periculoase
    • deșeurile din construcții
    • echipamentele electrice și electronice
    • anvelopele și bateriile uzate

 

Transportul deșeurilor la centru va fi efectuat de cetățean în regie proprie, iar pentru predarea deșeurilor nu se va percepe taxă. Aceasta este o opțiune mai economică decât preluarea de acasă, de către operator a deșeurilor, operatorul percepând o taxă. Valoarea proiectului este estimată la 4,5 milioane de lei.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*