Primăria Șelimbăr începe procedura pentru a deveni „zonă cu resursă turistică”

La propunerea primarului Marius Grecu, consilierii locali au votat la ultima ședință a Consiliului Local Șelimbăr un proiect de hotărâre prin care încep demersurile pentru ca Șelimbăr să devină zonă cu resurse turistice.

Foto: Primăria Șelimbăr

„Prin promovarea noastră ca zonă cu resurse turistice, vom putea beneficia de șanse mai mari de dezvoltare, prin atragerea fondurilor europene, asta ȋn condiţiile ȋn care proiectele de infrastructură turistică, tehnică şi de protecţia mediului vor fi promovate cu prioritate, prin programele naţionale, regionale şi judeţene de dezvoltare. Avem, de exemplu, zona Șopa care poate fi dezvoltată cu bani din fonduri europene”, spune primarul Marius Grecu.

Ordonanța de Urgență 142 din 28 octombrie 2008 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național Secțiunea a VIII-a – zone cu resurse turistice prevede mai multe avantaje cu privire la aceste localități.

Astfel, în unitățile administrativ-teritoriale cu resurse turistice, „turismul constituie o activitate economică prioritară, iar investițiile pentru dezvoltarea acestei activități vor fi orientate cu precădere spre aceste zone”, anunță Ministerul Dezvoltării.

De asemenea, Ordonața prevede că „Proiectele de infrastructură specific turistică, tehnică și de protecția mediului, pentru unitățile administrativ-teritoriale cu resurse turistice, vor fi promovate cu prioritate, prin programele naționale, regionale și județene de dezvoltare”.

În documentația justificativă cu care administrația locală din Șelimbăr va cere să intre în zonele cu resurse turistice se explică faptul că aici sunt conservate mai multe monumente istorice, că există muzeu, că se păstrează obiceiuri și tradiții specific locale și că există instituții de spectacole și concerte. Aici se vorbește despre Corul Vestala.

Se menționează de asemenea că aici se află Situl de Importanță Comunitară Oltul Mijlociu – Cibin – Hârtibaciu.

Aria se întinde în vestul județului Brașov, sud-estul județului Sibiu, unde intră și Șelimbărul și nordul județului Vâlcea.

„Oltul Mijlociu – Cibin – Hârtibaciu reprezintă o arie naturală (încadrată în bioregiune alpină și continentală aflată la poalele Munților Făgăraș, pe Valea Oltului) ce conservă habitate naturale de tip Păduri de fag Luzulo – Fagetum și tufărișuri alpine și boreale și protejează o gamă faunistică variată”, se menționează în documentația care însoțește Hotărârea de Consiliu Local.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*