Școala Gimnazială Avrig a fost acreditată Erasmus+ în anul 2021, pe o perioadă de 7 ani, între 1 martie 2021 şi 31 decembrie 2027. Proiectul European cu numărul de referință 2020-1-RO01-KA120-SCH-000095195 a primit deja un buget de 42.740 de euro pentru primii trei ani ai acreditării. Până în acest an, al patrulea din cadrul proiectului, un număr de 21 de cadre didactice au beneficiat de finanțare pentru mobilități în țări ale Uniunii Europene și nu numai: Italia, Finlanda, Croația, Turcia, Suedia, Danemarca.
Formarea unei perspective extinse asupra strategiilor moderne, inovative de predare, învățare și evaluare, prin folosirea tehnologiei și a metodelor centrate pe nevoile elevilor este scopul major al proiectului. Să realizăm lecții creative, motivante și atractive atât pentru elevii cu dificultăți de învățare, cât și pentru cei capabili de performanță a fost și este o provocare permanantă pentru noi, iar participarea la mobilități ne poate ajuta în acest sens. Să punem bazele unor parteneriate europene prin mobilități și proiecte ulterioare, să ne îmbunătățim abilitățile de comunicare cu elevii în vederea stabilirii unei relații bazat pe încredere, să atingem standarde europene și o deschidere către noi modele ale activității educaționale sunt celelalte obiective vizate de proiect. Elevii sunt principalii beneficiari ai noilor metode și experiențe pe care noi le-am interiorizat și individualizat. Alături de ei am organizat mai bine spațiul de lucru în interiorul și în afara clasei și am dat mai multă atenție creșterii motivației elevilor pentru atingerea competențelor cheie.
Pentru anul școlar curent a fost aprobată o finanțare de 26.254 euro, din care 12.190 euro au fost folosiți pentru prima mobilitate la care au participat elevi ai școlii, iar restul de 14.064 euro vor fi utilizati pentru alte 6 mobilități: trei în Sardinia (Italia) și trei în Lisabona (Portugalia)
În prima experiență de acest fel, elevii: Aldea Andra Ioana (clasa a VI-a), Bradosu Alexandru Constantin (clasa a VII-a), Dumitraș David Andrei (clasa a VII-a), Gâlea Marta (clasa a VII-a), Giogia David Marian (clasa a VI-a), Mălai Mare Aniela Maria (clasa a VII-a), Martincu Diana Sasha (clasa a VI-a) și Oana Bogdan Mihai (clasa a VIII-a), însoțiți de cadrele didactice Banciu Daniela Vasilica și Man Claudia, „au luat pulsul” sistemului educațional din Spania, regiunea Malaga, în luna martie a.c.
Cursul a fost organizat de Projects Cultural Mobility din Torrox Costa, Malaga, Spania, a avut ca obiective familiarizarea elevilor cu un sistem educațional diferit, dezvoltarea gândirii critice, dezvoltarea competențelor transversal și transdisciplinare și s-a desfășurat pe parcursul a șase zile, în perioada 23.03. -28.03.2025. Elevii au participat la ateliere, activități interactive și activități practice. Au aflat cu această ocazie ce înseamnă mobilitățile Erasmus+ și cum pot acestea contribui la dezvoltarea personală a participanților. Activitățile interactive i-au adus față în față cu elevii din Spania cu care au împărtășit informații despre cum este să fii elev în România vs. cum este să fii elev în Spania. Au participat la cursuri alături de elevii de la Școala IES Juaquin Lobato din Torre del Mar și au aflat cum se poate înființa și întreține o grădină bio în preajma școlii.
Dar cum după muncă este nevoie și de relaxare, elevii alături de cele două cadre didactice au vizitat zone din apropiere: Sevilia, Gibraltar și au făcut și o plimbare cu catamaranul.
Impactul pozitiv al acestui proiect asupra participanţilor se reflectă în dezvoltarea individuală a fiecărui participant din punct de vedere educațional şi social, precum și în exersarea competențelor de limba engleză. În cadrul acestui proiect, elevii au avut posibilitatea de a face schimb de experiență cu elevii din Spania.
Atmosfera de învățare a fost foarte plăcută, elevii participanți au legat prietenii durabile, iar impresiile din Malaga ne urmăresc încă într-un mod plăcut. Am revenit plini de dorința de a disemina impresiile și informațiile atât colegilor de clasă, cât și profesorilor și prietenilor.
de profesor Man Claudia