Prețurile RCA vor fi plafonate timp de 6 luni, începând din 11 aprilie. Cine va plăti mai puțin și cine mai mult?

Prețurile RCA vor fi plafonate, începând din 11 aprilie, timp de 6 luni la nivelul prețurilor de bază (B0) practicate de asigurători la data de 28 februarie 2023, la care se va aplica reducerea sau creșterea de preț aferentă clasei de bonus-malus în care se află fiecare asigurat, scrie Monitorul de Cluj.

Foto: Arhiva Mesagerul de Sibiu

 

 

Consumatorii nu pot verifica tarifele din februarie, dar ASF spune că cei mai mulți vor plăti mai puțin decât tariful de referință.

Din păcate, consumatorii nu pot ști ce tarife practica fiecare asigurător la nivelul B0 la data de 28 februarie 2023 pentru fiecare categorie de asigurat în parte, aspect semnalat de altfel și de Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF).

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), cea care a elaborat această variantă finală de act normativ, susține că în urma analizelor efectuate a rezultat că, per ansamblu, tarifele practicate de societățile de asigurări la 28 februarie 2023 sunt mai mici decât tarifele de referință publicate la data de 7 martie 2023.

„Am spus per ansamblu, în cazul persoanelor fizice media este cu 12% mai mică. Într-adevăr pot fi segmente în care tarifele pot fi în jurul tarifelor de referință sau poate ceva mai mari, dar acele segmente sunt mai puține ca număr. Depinde foarte mult de categoria de bonus-malus în care se află șoferul, respectiv, de capacitate cilindrică, de categoria de vârstă. Pot exista excepții sau situații când tarifele sunt mai mari. Vorbim de tarife practicate de societățile de asigurări la sfârșitul lunii februarie, nu vorbim doar de un singur tarif pentru fiecare categorie în parte”, a declarat miercuri Valentin Ionescu, directorul general pe asigurări din ASF.

Criteriul localității din care este proprietarul mașinii, de care asigurătorii țin cont, nu este luat în calcul la stabilirea tarifului de referință, motiv pentru care multe prețuri ale firmelor de asigurări sunt peste tarifele de referință calculate de un auditor independent și publicate la fiecare 6 luni de ASF.

De ce este dificil să sperăm la prețuri mici la RCA

Directorul general din ASF a explicat miercuri de ce șoferii din București și alte orașe mari au prețuri mai mari la RCA și de ce e dificil să avem prețuri mai mici la RCA în general.

Potrivit acestuia, în orașele mari încărcarea în ceea ce privește tariful calculat de către societățile de asigurări este ceva mai mare datorită riscurilor și a frecvenței daunelor, care este mai mare.

„În mod normal pentru a avea un tarif cât mai rezonabil este nevoie de cât mai multe societăți care să vândă acea asigurare, o dispersie cât mai mare. Când sunt doar câteva companii care vând RCA este dificil să speri la un tarif mai mic, având în vedere că în România frecvența accidentelor este mult peste media europeană. Dauna este un element foarte important în prețul RCA. În ultimii 3 ani, dauna medie a crescut de la 7.000 lei la 9.500 de lei. În București 7 din 100 de mașini fac accidente față de anumite zone ale țării unde frecvența este mai mică, undeva la 4%. Toate aceste elemente trebuiesc luate în considerare când se calculează prețul RCA”, a declarat acesta, citat de hotNews.ro.

Cine are prețuri mari la RCA se poate adresa BAAR. Iată procedura

Toți asigurații – persoane fizice sau juridice care primesc oferte de preț RCA cu 36% mai mari decât tariful de referință al ASF sunt considerați asigurați cu risc ridicat și aceștia au o singură portiță de scăpare – să se adreseze Biroului Asigurătorilor Auto (BAAR), pentru a primi o ofertă ceva mai mică de preț.

Ce înseamnă asigurat cu risc ridicat?

Asiguratul cu risc ridicat este acel șofer ori acea șoferiță care la reînnoirea poliței RCA (fără decontare directă și fără alte clauze și acoperiri suplimentare) primește cel puțin 3 oferte pe 12 luni, de la asigurători RCA diferiți, ale căror prețuri totale (prima netă de asigurare + comisionul de distribuție al brokerului sau asigurătorului) sunt cu 36% mai mari decât tarifele de referință în vigoare, aferente segmentului de risc din care face fiecare parte.

BAAR explică pe site-ul propriu toată procedura prin care fiecare dintre noi putem să ne dăm seama dacă suntem asigurați cu risc ridicat, caz în care putem apela la BAAR pentru un RCA mai ieftin.

Guvernul a aprobat miercuri plafonarea pentru 6 luni a prețurilor RCA la nivelul de la sfârșitul lunii februarie 2023, cu o condiție: ca în această perioadă ASF și Consiliul Concurenței să vină cu modificările necesare la legea RCA pentru a fi evitate pe viitor alte crize și falimente.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*