Premiul de excelență, la secțiunea Inginerie Electrică a unui concurs național de profil, pentru un student AFT

Studentul plutonier Raul Plic din cadrul Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu este câștigătorul premiului de excelență, la secțiunea Inginerie Electrică, în cadrul Sesiunii de comunicări științifice studențești „CADET-NAV 2024” a Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” din Constanța cu lucrarea „Utilizarea algoritmilor de învățare automată pentru procesarea semnalelor vocale”.

Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, arhiva personală

Prin acest proiect, Raul și-a propus dezvoltarea unui algoritm de tip „deep learning” cu scopul de a clasifica subiecții din înregistrări vocale, algoritmii de acest fel fiind motorul multor tehnologii de inteligență artificială.

Proiectul a pornit de la realizarea unei baze de date proprii, care să conțină înregistrări vocale de la mai multe persoane, ulterior fiind constituită o rețea neuronală convoluțională care are ca scop extracția de caracteristici specifice și învățarea acestora pentru a putea recunoaște vorbitorul.
„Pentru realizarea acestei lucrări, am început să mă documentez încă din noiembrie anul trecut, iar prima mea încercare de a dezvolta algoritmul am realizat-o în februarie, a.c. Ulterior, am îmbunătățit și am optimizat algoritmul, am mărit baza de date și am ajuns în punctul în care rețeaua reușește să clasifice vorbitorii cu o acuratețe impresionantă”, a mărturisit Raul.

Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, arhiva personală

„Nu m-am așteptat să câștig premiul de excelență, fiindcă nu am avut ca obiectiv principal obținerea lui. A fost o surpriză plăcută și totodată o mare onoare, semn că direcția de cercetare pe care am urmat-o este una bună și totodată apreciată și valorizată. Obținerea acestui premiu reprezintă un impuls motivant pentru viitor și o confirmare a faptului că munca și dedicarea sunt recunoscute și premiate. De-a lungul timpului am învățat că succesul se obține treptat și că este esențial să rămâi angajat în proiectele tale, indiferent de rezultate. Trebuie să fii pasionat de ceea ce faci, să fii capabil să îți stabilești obiective specifice, măsurabile, realizabile, relevante și limitate în timp. Iar, cel mai important, să investești timp și efort în dezvoltarea abilităților necesare pentru a-ți urma pasiunea și a ajunge la performanța dorită. Acest lucru implică foarte mult efort pentru studiu, practică și instruire. După cum știm, în cele mai multe cazuri, «munca bate talentul»”, spune tânărul student.

Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, arhiva personală

„Obținerea de rezultate foarte bune învățătură și la competiții academice, realizarea unor proiecte de cercetare de calitate, implicarea în diverse activități în afara curriculumului academic, capacitatea de a conduce și motiva alți studenți, de a fi un model și o sursă de inspirație pentru colegi și pentru comunitate sunt câteva dintre calitățile unui student remarcabil, iar Raul Plic le deține din plin.
Întrebat ce planuri de viitor are, Raul ne transmite, cu aceeași modestie caracteristică: <<Sunt preocupat de a deveni acel om pe care alții să se poată baza, implicat în comunitate și cu contribuții semnificative în domeniul meu de activitate>>.
Felicitări, Raul! Suntem mândri că faci parte din comunitatea academică militară sibiană!”, au trnmis reprezentanții AFT Sibiu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*