Premieră în Sibiu! „Tunsori” inedite pentru copacii de pe strada Oțelarilor

Pe strada Oțelarilor din cartierul Lazaret se va interveni de luni, 25 martie, cu toaletări care să controleze creșterea rădăcinilor și coroanei celor 40 de arbori situați pe aliniamentul acestei artere.

 

FOTO: Primăria Sibiu

Acțiunea este necesară pentru a menține arborii la o anumită dimensiune și distanță față de rețelele de utilități aeriene și față de fronturile caselor și pentru a evita extinderea rădăcinilor care pot provoca daune imobilelor, trotuarelor și carosabilului, anunță Primăria.

Pentru că peisajul format de acești arbori este unul plăcut și pentru a nu recurge la recoltarea celor care provoacă deja daune, așa cum au reclamat și cetățenii care locuiesc aici, se va utiliza o tehnică mai deosebită în toaletarea acestora, numită în termeni de specialitate “pollarding”.

Acest tip de toaletare presupune o intervenție mai accentuată în coroana arborelui, cu tăieri specifice care vor da o anumită formă acesteia – în cazul de față se va adopta o formă dreptunghiulară. Pentru a realiza această formă geometrică, pe coroana arborilor se va monta un cadru confecționat din bambus, cu rol de șablon, care va ghida formarea coroanei în următorii ani.

Dat fiind faptul că este o tehnică utilizată în premieră în Sibiu, pentru execuția acestor operațiuni a fost contractată Asociația Română de Arboricultură. După toaletare și fixarea cadrului, noua formă a coroanei va rezulta în 2-3 ani. Serviciul Parcuri va continua să îi întrețină pentru a ajunge la forma dorită.

Astfel, arborii vor putea rămâne în continuare în teren și vor da acestei străzi un aspect inedit și plăcut.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*