Pregătiri pentru iarnă

Ninsorile nu vor lua pe nepregătite autoritățile din județul Sibiu, a dat asigurări Ioan Cindrea, președintele Consiliului Județean.

masini deszapezireConsiliul Judeţean Sibiu realizează deszăpezirea drumurilor judeţene prin SC Drumuri şi Poduri SA, societate aflată în subordinea sa. Între cele două instituţii există încheiat un contract de concesiune pentru lucrări de reparaţii şi întreţinere drumuri pentru activităţi de vară şi de iarnă. „Trebuie să fim pregătiţi pentru deszăpezire, pentru că din acest moment, poate să ningă oricând. Deszăpezirea se face prin societatea aflată în subordinea Consiliului Judeţean Sibiu, ceea ce asigură costuri scăzute pentru această acţiune. Cu siguranţă, ninsorile nu ne vor lua pe nepregătite, pentru că stocurile de materiale antiderapante sunt asigurate, iar depozitele vor fi reumplute atunci când va fi nevoie”, a menționat Cindrea.

Peste 900 km de drumuri județene

Pregătirile pentru acţiunea de deszăpezire s-au încheiat, stocurile de materiale antiderapante fiind asigurate cel puțin pentru prima parte a iernii. Astfel, în depozitele de la Drumuri şi Poduri SA se află în acest moment 6.200 de metri cubi de nisip, iar pentru întreaga iarnă este prevăzută o cantitate totală de 10.400 metri cubi. 400 de tone de sare se află în stoc în acest moment, totalul preconizat pentru acest sezon fiind de 3.500 de tone. Toate cele 67 de utilaje necesare acţiunii de deszăpezire sunt pregătite să intervină oricând este nevoie. Din 15 noiembrie, pe drumurile în pantă vor fi aşezate prisme de nisip amestecat cu sare. Consiliul Judeţean Sibiu, prin societatea din subordinea sa, asigură deszăpezirea celor 944 km de drumuri judeţene. Pentru deszăpezirea drumurilor comunale, primăriile din judeţ pot încheia contracte cu SC Drumuri şi Poduri SA. Până în prezent s-au încheiat șase astfel de contracte.

Costuri

Bugetul aprobat de Consiliul Județean Sibiu pentru deszăpezire (în perioadele ianuarie-martie și noiembrie-decembrie) în anul 2015 este de 7.195.000 de lei. Suma s-a calculat în funcție de cel mai greu an din acest punct de vedere, 2012, și s-au luat în considerare și prognozele meteo pentru sezonul de iarnă.

În luna ianuarie s-au cheltuit 2.501.000 lei, în februarie – 1.413.000 lei, în martie – 409.924 lei, iar în aprilie – 38.000 lei. Prin urmare, din suma totală alocată pentru 2015, pentru lunile noiembrie și decembrie au rămas 2.883.076 lei. Banii sunt prevăzuți pentru decontarea materialelor antiderapante, a combustibilului, dar și a forței de muncă. Comparativ, în 2012 au fost cheltuiți 7,5 milioane de lei, în 2013 – 4,4 milioane, iar anul trecut – 4,7 milioane.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura