Povestea lânii. De la tuns la tors

Muzeul ASTRA organizează astăzi, 24 mai, între orele 11.00 și 15.00, un atelier interactiv de tuns oi și de prelucrare a lânii – spălat, scărmănat, tors, depănat și tricotat.

Acesta va avea loc în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, la gospodăria din Poiana Sibiului. Atelierul se va desfășura, conform tradiției din Mărginimea Sibiului, în compania sunetului de fluier, iar de asta se vor ocupa oierii din zonă.

foto: arhiva Muzeul ASTRA

„Perioada agreată de către ciobani pentru tunsul oilor este cea de-a doua jumătate a lunii mai. Se spune în popor că lâna tunsă în luna mai nu va fi mâncată de molii. De industria textilă, gospodinele se preocupau mai mult în a doua jumătate a anului, după terminarea muncilor agricole, în șezători. După lăsatul secului de Crăciun, în cadrul întâlnirilor comunitare în care se spuneau povești, se cânta, iar tinerii deprideau jocul, femeile lucrau cu mai mult spor, țeseau la război, torceau, depănau, scărmănau, tricotau, făceau ciucuri etc. Acum se transmitea și se prelua tradiția populară.

Lâna este un material natural care, datorită compoziției sale, are capacitatea de a absorbi umiditatea, ajută organismul la reglarea temperaturii corporale, nu creează electricitate statică precum alte materiale sintetice și poate fi purtată în orice anotimp, deoarece vara ține răcoare, iar iarna cald. Firele lânii au o energie pozitivă ajutându-ne să ne menținem sănătatea, iar împletitul ei este un tratament benefic pentru cei afectați de stress“, a declarat Raluca Iliuț, muzeograf la Muzeul ASTRA.

Inițiativa face parte din programul de animații culturală „Animă ASTRA“ – ediția 2019, desfășurat în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*