Politicienii și referendumul pentru familie. Iohannis s-a lăsat așteptat | ACTUALIZARE

Preşedintele Klaus Iohannis a votat, în această seară, la Sibiu, la referendumul de revizuire a Constituţiei.

În jurul orei 19,30, preşedintele s-a prezentat la Şcoala generală nr. 4, unde funcționează secţia de votare nr. 68, pentru a-şi exprima votul.

foto: (c) Isabela Paulescu / AGERPRES

Şeful statului i-a întrebat pe membrii secţiei de votare dacă au venit multe persoane. Aceştia l-au informat că până în prezent au votat peste 230 de alegători în secţia respectivă. Preşedintele, care nu a făcut declaraţii, a venit singur, fiind pentru prima dată când acesta s-a prezentat la vot fără soţia sa, Carmen Iohannis.

Conform datelor BEC, până la ora 16,00, la Sibiu au votat 11,27%, în timp ce prezenţa la nivel naţional a fost de 15,21%, informează Agerpres. Până la ora 19,00, au votat la referendumul pentru redefinirea familiei 18,87% dintre alegători, potrivit datelor centralizate de BEC. În aceste condiții, este puțin probabil ca referendumul să fie validat, în condițiile în care pentru aceasta ar fi necesară o prezență de cel puțin 30%.

ȘTIREA INIȚIALĂ:

Până la ora 13,00, au votat la referendumul pentru redefinirea familiei 11,67% dintre alegători, potrivit datelor centralizate de Biroul Electoral Central. În județul Sibiu, prezența era de 8,84%.

Preşedintele Klaus Iohannis şi soţia sa au participat, astăzi, la slujba de la Biserica Romano-Catolică „Sfânta Treime” din Piața Mare. Şeful statului nu a anunţat dacă şi unde va merge la vot. La finalul slujbei religioase, familia prezidențială a salutat câțiva trecători, dar nu a dat declarații presei.

Ministrul Turismului, Bogdan Trif, a votat, ieri, la Liceul Energetic din Sibiu. „Am votat «da» pentru familia alcătuită dintr-un bărbat şi o femeie. Este un vot pentru normalitate, mai ales că, în spatele acestui vot, stau 3,5 milioane de semnături pe care Biserica Ortodoxă Română le-a strâns pentru acest referendum.bInvit pe toţi românii, pe toţi sibienii să vină la acest referendum. ÎPS Mitropolitul Streza spunea că acest referendum este cel mai important act electoral de la Revoluţie încoace. Cred că are dreptate şi, de aceea, este important să asigurăm o participare cât mai mare la acest referendum”, a precizat președintele PSD Sibiu.

Prim-vicepreşedintele PNL, deputatul Raluca Turcan, a votat ieri, la secţia 42 de la Şcoala Generală nr. 15 din municipiul Sibiu. Ea a declarat, la ieşirea de la urne, că, deşi a votat, consideră că acest „referendum a fost confiscat şi se transformă într-un demers inutil”. „Am votat din respect faţă de iniţiativa cetăţenească şi faţă de ideea consultării populaţiei prin referendum”, a spus Turcan. Prim-vicepreşedintele liberal a mai precizat că referendumul a fost confiscat de cei „care fac parte din acest guvern, care au organizat acest referendum, cu dorinţa de a acoperi din neajunsurile care astăzi marchează România, de la pesta porcină, până la creşterea preţurilor şi scăderea puterii de cumpărare”. „Ca să nu mai vorbim de încercările disperate de a acoperi dorinţa de albire a dosarelor şi fuga de justiţie. Din nefericire, din cauza acestui comportament politic, acest referendum a fost confiscat şi se transformă într-un demers inutil”, a adăugat liderul liberalilor sibieni.

Referendumul pentru familie este „o falsă temă” pentru România, iar acest lucru este confirmat de prezenţa redusă la vot a cetăţenilor, aşa cum rezultă din monitorizarea paralelă a USR, a scris ieri, pe pagina sa de Facebook, Dan Barna, preşedintele USR și deputat de Sibiu. „Cetăţenii consideră că acest referendum este un referendum inutil, este o temă cu care societatea nu rezonează într-o măsură foarte mare”, a spus Barna.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*