„Politicianule, spune-ți programul pe Podul Minciunilor!”

Unul dintre cei mai apreciați artiști vizuali români pe plan internațional, Dan Perjovschi, a lansat azi o provocare politicienilor români și nu numai, invitându-i pe cei care activează în partidele politice să aibă curajul să își spună programul pe renumitul Pod al Minciunilor din Sibiu, pe care, spune legenda, dacă rostești un neadevăr, se prăbușește podul.

„Politicianule, spune-ți programul pe Podul Minciunilor” este doar unul din mesajele scrise cu creta, pe zidul teatrului din oraș, în cadrul volumului al treilea al „Ziarului Orizontal”, un proiect unic la noi în țară, care definește o platformă de artă urbană, ce face o cronică vie a locuitorilor din oraș prin intervenții site-specific cu desene de tip comentariu social, relatează Agerpres.

Întrebat dacă este convins că politicienii își vor rosti promisiunile pe Podul Minciunilor, Dan Perjovschi a răspuns: „Acest zid este ca o tablă de școală, vor fi mai multe lecții. Să meargă să își spună programul pe Podul Minciunilor și vedem după aceea. Și dacă pică Podul? Începe revoluția”.

Majoritatea mesajelor scrise în „Ziarul Orizontal” sunt cu tentă politică, însă nu numai. Spre exemplu, într-o caricatură, artistul arată un om cu telefonul în mână, care își face o fotografie, numai că omul nu are desenat și capul de pe umeri. „Spre exemplu, desenul cu selfie, dar nu ai cap. Acesta ține de civilizația de astăzi. Sunt desene despre societate, cu tendințe sociale. Sau mesajul «Love me before I get fat» («Iubește-mă până nu mă îngraș» – n.red.). E problema societății de astăzi, care îți bagă niște tipare, dacă nu intri în ele, ești exclus”, a declarat, pentru AGERPRES, artistul Dan Perjovschi.

Unul din cele mai fotografiate mesaje scrise de Perjovschi, la Sibiu, este următorul: „Your data in the cloud; Your money in the bank; Your future…” („Informațiile tale – pe internet; banii tăi – la bancă; viitorul tău…” – n.red.)

Dan Perjovschi rescrie povestea zidului TNRS: gânduri, idei, provocări, surprize

Dan Perjovschi rescrie povestea zidului TNRS: gânduri, idei, provocări, surprize

Zidul lui Perjovschi este unul din evenimentele notabile din ediția din acest an a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), care se va termina duminică seara. „Zidul de lângă Teatrul Național din Sibiu devine o colecție nemuzeală ce formează noua poezie urbană. Dan Perjovschi este unul dintre cei mai apreciați artiști vizuali români pe plan internațional, iar expozițiile sale sunt adevărate spectacole. După ce expozițiile sale au impresionat iubitorii de artă vizuală din centre culturale precum Bruxelles, Eindhoven, Helsinki, Koln, Londra, Liverpool, New York, Paris, Sevilia sau Sidney, Festivalul Internațional de Teatru va găzdui o expoziție-eveniment a marelui artist sibian, în cadrul ediției din acest an”, a declarat Adrian Tibu, purtătorul de cuvânt al FITS.

183 de metri pătrați de mesaje scrise cu creta albă, pe un zid vopsit cu negru, asemenea unei table. 53 de metri lungime, o distanță pe care te poți plimba și zâmbi, râde, chiar să te îngrijorezi, reflectând la mesajele artistului. Zidul lui Perjovschi este o poveste despre fiecare din noi, spusă cu umor.

Dan Perjovschi este un artist care trăiește la București și la Sibiu, dar care a expus în multe locuri importante din lume. A avut expoziții personale în muzee precum Tate Modern Londra, MoMA New York, Vanabbemuseum Eindhoven, Macro Roma, Moderna Museet Stockholm, Reykyavik Art Museum sau Kiasma Helsinki și expoziții de grup în muzee precum Centre Pompidou Paris, Tate Liverpool, Castello di Rivoli Torino, MoMA San Francisco, MUAC Mexico, MAM Varsovia, MCBA Lausanne, Walker Art Center Minneapolis și Moderna Galerija Lublijana. A participat la bienalele de artă Manifesta, Istanbul, Veneția, Sao Paulo, Moscova, Sydney, Lyon, Dublin, Odessa, Tessaloniki și la trienalele din Paris, Aichi și Tallin. Prima sa retrospectivă a avut loc la muzeul Nasher al universității Duke 2007, iar a doua la CCC din Tours 2012. A primit premiul Gheorghe Ursu 1999, Premiul Henkel 2001, George Maciunas 2004 și împreună cu Lia Perjovschi premiul ECF-Princess Margriet în 2012.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*