Poliția Română își testează forțele la Sibiu | REPORTAJ MULTIMEDIA

Cel mai mare exercițiu al forțelor de ordine desfășurat vreodată în Sibiu s-a derulat, miercuri, în Piața Mică și zona adiacentă. Impresionanta desfășurare de forțe a fost surprinsă în imagini de fotoreporterul Mesagerului de Sibiu.

Alexandru Scurtu / foto: Ovidiu Lebu

Conștienți că repetiția e mama învățăturii, iar socoteala de acasă nu se potrivește niciodată cu cea din târg, peste o sută de polițiști din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (Direcția Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, Direcția de Ordine Publică, Direcția de Investigații Criminale, Serviciul pentru Intervenții și acțiuni Speciale, Direcția Comunicații și Tehnologia Informației, Institutul Național de Criminalistică, Centrul Operațional), precum și cei din Inspectoratul de Poliție Județean Sibiu s-au aflat în stradă, miercuri, timp de patru ore, pentru unul dintre cele mai mari exerciții susținute vreodată pe teritoriul țării noastre. „Acest exercițiu face parte din activitatea de pregătire a instituției Poliției Române cu ocazia preluării, în primul semestru al anului 2019, a președinției Consiliului Uniunii Europene. În acest fel, vrem să fim pregătiți pentru orice situație de criză care ar putea apărea“, ne-a declarat comisarul șef Alexandru Scurtu, șeful Serviciului pentru Intervenții și Misiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

Scenariu ca-n filmele americane

În Piața Mică și zona Independența de pe străzile Ocnei și Faurului, polițiștii au luat cu ei armament, material explozibil și chiar un elicopter pentru a vedea cât de bine sunt pregătiți în cazul unui atentat de stradă inopinat. Primul pas a fost verificarea forțelor normale de poliție aflate în stradă în mod obișnuit, iar apoi, mobilizarea tuturor celorlalte forțe și timpii de răspuns după un apel la 112. Timp de patru ore, s-a mai simulat producerea unui atac armat, luarea de ostatici, intervenția serviciilor medicale, precum și urmărirea și prinderea atacatorilor.
Feriți până acum de atentate grave, entități teroriste sau de crimă organizată, oficialii Poliției Române spun că acest gen de antrenamente petrecute direct în stradă o să aibă loc în permanență atât în țara noastră, precum și în țări învecinate, ca Bulgaria, Grecia sau Cipru. „Acesta este al treilea sau al patrulea exercițiu pe care Poliția Română îl desfășoară. În octombrie o să mai avem altul într-o altă zonă în care o să avem activități subscrise preluării președinției UE. Încercăm să acoperim, pe lângă infracționalitatea internă, și infracționalitatea cu tentă transfrontalieră“, a mai precizat comisarul șef Alexandru Scurtu.

Sibiul, capitala Europei pentru o zi

Pentru angajații Inspectoratului de Poliție Sibiu, acest exercițiu de mobilizare vine ca o mănușă, în perspectiva măsurilor operaționale reale pe care urmează să le susțină anul viitor, pe 9 mai, odată cu desfășurarea la Sibiu a Summit-ului UE unde sunt așteptați 27 de șefi de stat și de Guvern din țările europene, 36 de delegații oficiale, precum și 400 de invitați de rang înalt și aproximativ 800 de jurnaliști. „Exercițiul s-a desfășurat fără evenimente deosebite, iar principala concluzie a fost că Poliția Română este pregătită să acționeze în cazul unor evenimente pe timpul exercitării de România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. Aspectele constate și propunerile pentru îmbunătățirea intervenției au fost dezbătute de specialiștii implicați și vor sta la baza pregătirii polițiștilor din cadrul structurilor care intervin la evenimente“, au declarat reprezentanții IPJ Sibiu, la finalul operațiunii.


Viorica MAIER

foto: Ovidiu LEBU

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*