Pește de Dunăre, preparat la Târgul de Țară

Trei pescari din Delta Dunării vor prepara somn şi scrumbie din Dunăre în Duminica Floriilor, mâine, în Muzeul ASTRA.

Atelierele gastronomice interactive cu pescarii vor avea loc între orele 11.00 şi 17.00. Vor fi prezentate reţete vechi, specifice sărbătorilor pascale din Delta Dunării.

„Pescuitul scrumbiei pe braţele Dunării reprezintă cea mai importantă activitate în lunile martie şi aprilie, pentru toate satele pescăreşti din zonele Sfântu Gheorghe, Sulina şi Chilia. Tradiţiile pescăreşti din zonele menţionate sunt strâns legate de migraţia scrumbiei, în anotimpul primăverii. În popor se spune că peştele mâncat în ziua Floriilor are puteri tămăduitoare şi cine îl mănâncă se va lecui de orice boală. În Muzeul ASTRA, scrumbia venită de la Dunăre va fi meşteşugit şi savuros preparată de oamenii acelor locuri. Asezonată cu multă pasiune şi poveste, ea va fi punctul principal de atracţie în Duminica Floriilor. La loc de cinste se vor găsi şi preparatele din somn, gătite meşteşugit de pescarii din satele Dunării. Astfel, vizitatorii muzeului vor degusta savorile unice ale storceagului din somn şi ale somnului afumat şi se vor bucura de poveştile care amintesc de modul cum era preparat peştele odinioară”, a declarat şeful serviciului bunuri culturale Muzeul ASTRA, Lucian Robu.

Evenimentul va avea loc în Târgul de ţară din Muzeul în aer liber.

De asemenea, în Duminica Floriilor, la biserica din Bezded, monument funcţional din Muzeul ASTRA, la ora 9:30, va avea loc slujba de Utrenie, iar la ora 10:30 va fi slujba Sfintei Liturghii, unde fiecare credincios va primi ramuri de salcie.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*