Peste 20 000 de semnături pe o petiție pentru confiscarea camioanelor hoților de lemne

Peste 20.000 de oameni au semnat o petiţie lansată de Comunitatea Declic şi solicită reintroducerea în Codul Silvic a articolului care prevede confiscarea camioanelor care transportă ilegal materiale lemnoase.

foto: arhiva

Acest articol a fost eliminat de reprezentanţii Guvernului, netransparent, după finalizarea consultărilor publice, spune Declic, într-un comunicat remis miercuri AGERPRES.

„Semnatarii petiţiei cer parlamentarilor să reintroducă în legea noului Cod Silvic, ajunsă pe agenda Senatului, prevederea care a dus până acum la confiscarea a sute de camioane care transportau lemn furat. Proiectul legii noului Cod Silvic intră în dezbaterile comisiilor de raport din Senat în zilele care urmează, ocazie cu care articolul din lege privitor la confiscarea camioanelor poate fi reintrodus. Guvernul a solicitat, iar Senatul a acceptat procedura de urgenţă”, precizează Declic.

Măsura confiscării mijloacelor de transport a fost introdusă în Codul Silvic în anul 2020, la presiunea societăţii civile, cu scopul de a bloca lanţul de distribuţie a materialului lemnos furat.

„Prin această măsură, nu doar că firma care transportă lemn ilegal rămâne fără camion, ci este blocată toată reţeaua infracţională, de la cel care taie pădurea ilegal la fabrica ce prelucrează acel lemn. În doar 9 luni de la adoptarea acestei măsuri, doar în judeţul Suceava, au fost confiscate 34 de camioane prinse în flagrant de poliţişti. Acest articol de lege salvează suprafeţe uriaşe de pădure, tocmai de aceea probabil că mafia lemnului are interes să îl elimine. Cerem parlamentarilor să repare greşeala impardonabilă făcută de ministrul Fechet şi colegii lui din Guvern”, a declarat Antoniu Bumb, coordonatorul campaniei Declic privind Codul Silvic.

Campania Declic este realizată în parteneriat cu România Curată, care a formulat şi trimis Parlamentului un amendament care ar reintroduce în Codul Silvic articolul referitor la confiscarea camioanelor.

„În forma finală a proiectului Noului Cod Silvic, trimis de Guvernul Ciolacu la Parlament, sunt modificări care par a fi dictate direct de Mafia Pădurilor. Mă refer, în primul rând, la cea legată de eliminarea confiscării camioanelor cu care se transportă ilegal lemn. Domnul ministru Fechet a recunoscut, prin declaraţii publice, eficienţa măsurii confiscării camioanelor utilizate la transporturile ilegale de lemne, de aceea mă aştept să-şi depună demisia din funcţia de ministru dacă majoritatea PSD-PNL din Parlament, din care face parte, nu votează amendamentul transmis de România Curată, prin care se reintroduce confiscarea camioanelor folosite la furat de lemne, fără posibilitatea de a le primi înapoi, în jumătate de an, aşa cum, în mod şmecheresc, era prevăzut în variantele iniţiale”, spune Mihai Goţiu, coordonator editorial la România Curată.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*