„Peda creativ”, proiectul Colegiului Național Pedagogic „Andrei Șaguna” la Maratonul Internațional Sibiu

„Peda creativ” este proiectul cu care participă în acest an Colegiul Pedagogic „Andrei Șaguna” la Maratonul Internațional Sibiu.

Foto: Prietenii CNPAS Sibiu

După cum a declarat pentru „ Mesagerul de Sibiu” prof. Adela Dinu, coordonatorul proiectului, „Peda Creativ” este o continuare a proiectului de anul trecut, „Peda citește”. În urma maratonului din anul 2022, proiectul „Peda citește” a strâns mult mai multe fonduri decât își propuseseră inițiatorii. În urma acestui succes, reprezentanții colegiului și-au propus să participe în fiecare an cu cel puțin un proiect la Maraton. Așa s-a născut în acest an proiectul „Peda creativ”.

Prin proiectul „Peda creativ” elevii și profesorii colegiului își propun să transforme o instituție publică într-o școală creativă (Ken Robinson). Proiectul are mai multe componente: organizarea unor ateliere de dezvoltare personală prin teatru și de introducere în arta modernă; participarea elevilor alergători la un curs intensiv de public speaking; organizarea unei conferințe tip TED, a unor spectacole&expoziții cu lucrările elevilor.Un perete al școlii va fi pictat de către elevi sub îndrumarea unui profesor.Toate aceste activități vizează creșterea interesului elevilor pentru artă (teatru, pictură, literatură), pentru sport, pentru implicarea civică.

„ Este secretul lui Polichinelle: învățământul românesc e dificil de reformat. Problemele sunt multiple: de la procentul infim alocat în fiecare an educației până la analfabetismul funcțional, abandonul școlar, lipsa de atractivitate a școlii pentru elevi ș.a. Proiectul „Peda creativ” vine în întâmpinarea acestor probleme sistemice prin accentul pus pe activități extrașcolare, prin mobilizarea elevilor și a cadrelor didactice, prin lecția de alfabetizare civică a participării la un proiect comunitar, prin deschiderea porților școlii în afara orelor de curs: pentru ateliere de dezvoltare personală prin teatru, pentru ateliere de introducere în pictura modernă, pentru cursuri de public speaking și cercuri de lectură în mai multe limbi. Toate aceste oferte educative vor crește gradul de implicare, motivația de învățare a elevilor, interesul pentru artă și sport” se arată în prezentarea proiectului de către Asociația „Prietenii CNPAS Sibiu”.

În 2022, asociația a participat pentru prima dată la Maratonul Internațional din Sibiu cu un proiect inedit: o sală de lectură multifuncțională, dotată cu mobilier corespunzător, cu bibliotecă, laptop, imprimantă, videoproiector ș.a.

Proiectul din acest an, „Peda creativ” și-a propus un target de 15 000 de lei. Pentru acest proiect sunt înscriși până în prezent 11 alergători.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*