Pe urmele banilor – Caravana PNDR 2014 – 2020 ajunge, săptămâna viitoare, în județul Sibiu

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, va vizita, luni, județul Sibiu, pentru a promova Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală și a înregistra de noi membri. Toodată, ministrul va însoți caravana PNDR 2020 în județul Sibiu.Daniel Constantin

Cu această ocazie, va fi susținută o conferință de informare și prezentare a PNDR 2014 – 2020 și va fi realizată o vizită de lucru la proiecte finanțate prin PNDR 2007 – 2013 care reprezintă exemple de bună practică pentru investiții. „Prin intermediul caravanei PNDR 2020 se creează oportunitatea unui dialog direct cu beneficiarii fondurilor europene și cu oficialitățile locale cu scopul de a înțelege corect și concret mecanismul de accesare al fondurilor europene“, au menționat reprezentanții Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

La Rășinari, Roșia și Șelimbăr

Daniel Constantin va sta de vorbă cu sibienii din trei localități ale județului. Prima oprire la avea loc la Primăria Rășinari, la ora 9. Două ore mai târziu, ministrul se va afla la Primăria Roșia. Șelimbărul va reprezenta ultima oprire a caravanei PNDR. Aici, ministrul Daniel Constantin va avea o întâlnire cu autoritățile locale, la Primărie, în jurul orei 12.45, iar apoi va vizita o societate comercială care a accesat fonduri PNDR.

Fonduri europene

Beneficiarii au la dispoziție peste 2,41 miliarde de euro din fonduri europene și naționale prin măsura M4 „Investiții în active fizice“ din PNDR 2014-2020, cele mai mari sume din total – aproximativ 1,19 miliarde de euro – fiind alocate pentru investiții în exploatațiile agricole, potrivit Autorității de Management pentru PNDR din cadrul Ministerului Agriculturii. Astfel, submăsura (SM) 4.1 „Investiții în exploatații agricole“ are prevăzute 1,19 miliarde de euro, iar beneficiarii acestei măsuri sunt fermierii, cooperative agricole și societățile cooperative agricole și grupurile de producători constituiți în baza legislației în vigoare. Sumele alocate pe SM 4.2 „Investiții în procesarea și marketingul produselor agricole“ se ridică la 555 milioane de euro, iar beneficiarii sunt întreprinderi, cooperative și grupuri de producători. Pe SM 4.3 „Investiții pentru modernizarea infrastructurii agricole și forestiere“, fondurile alocate totalizează 671 milioane de euro, iar beneficiarii din sectorul agricol sunt unitățile administrativ teritoriale și asociațiile constituie conform legislației în vigoare, din sectorul silvic – persoanele juridice de drept privat/alte forme de organizare proprietari de pădure sau asociațiile, iar pentru irigații – organizațiile și federațiile ale utilizatorii de apă constituite din proprietari și utilizatori de terenuri.
Se primesc proiecte

Beneficiarii fondurilor europene pentru agricultură și dezvoltare rurală au posibilitatea să depună proiecte pe noi măsuri din PNDR 2014-2020 începând cu 1 iulie, toate ghidurile de finanțare cu noile măsuri din PNDR 2014-2020 fiind publicate pe site-ul Ministerului Agriculturii și AFIR. Noul program PNDR 2014-2020 însumează 9,46 de miliarde de euro, din care 8,13 miliarde de euro reprezintă contribuția europeană și 1,34 miliarde de euro contribuția de la bugetul de stat. Noul program destinat dezvoltării agriculturii cuprinde 15 măsuri de finanțare, iar creșterea productivității agroalimentare și integrarea producției naționale în lanțuri alimentare reprezintă cele două obiective majore urmărite în document.

Cosmin PAL
cp@mesageruldesibiu.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*