„Pe aripile polenizatorilor”, expoziție temporară la Muzeul de Istorie Naturală

Muzeul Național Brukenthal vă invită să vizitați expoziția temporară „Pe aripile polenizatorilor”. Aceasta este găzduită de Sala Multimedia a Muzeului de Istorie Naturală, în perioada 26 iunie – 14 august. Curatori sunt Maria Stănciugelu și Silviu Țicu. 

foto: Muzeul Național Brukenthal

 

Colecțiile entomologice din patrimoniul Muzeului de Istorie Naturală din Sibiu, secție a Muzeului Național Brukenthal, au o valoare reprezentativă din punct de vedere istoric, documentar și științific, atât la nivel național cât și la cel internațional. Acestea sunt printre cele mai vechi din România, primele piese fiind colectate în anul 1827. Timp de peste 100 de ani, colecțiile au cunoscut o dezvoltare continuă, în primul rând datorată activității de colectare desfășurată de membrii Societății Ardelene de Științele Naturii (Siebenbürgischer Verein für Naturwissenschaften zu Hermannstadt), schimburilor cu specialiștii străini și donațiilor. În prezent, colecțiile de entomologie cuprind peste 260.000 de exemplare.

Polenizatorii sunt veriga vitală care susține viața pe Pământ, prin intermediul polenizării plantelor. În întreaga lume, există aproximativ 200.000 de specii de animale care acționează ca polenizatori iar 99,5% dintre acestea sunt nevertebrate. Polenizatorii asigură polenizarea a aproximativ 87% din totalul plantelor cu flori de pe glob. Pretutindeni, aceste mici creaturi oferă unul dintre cele mai critice servicii ecosistemice, menținând înfloritoare habitatele lumii.

„Relațiile dintre plante și polenizatorii lor constituie unele dintre cele mai uimitoare exemple de coevoluție de pe pământ. În timp ce unii polenizatori sunt generaliști și pot vizita o multitudine de flori, mulți polenizatori au dezvoltat o preferință pentru anumite tipuri de flori și invers. Știați că majoritatea polenizatorilor prezintă o preferință pentru culoarea florilor? Astfel, albinele sunt cele mai atrase de albastru, fluturii de roz și roșu, muștele de galben și alb, gândacii și liliecii de alb iar colibri de roșu. În plus, fenologia florii, forma și oferta trofică pot influența tipurile de polenizatori care le vizitează.

În prezent ne confruntăm cu o criză a polenizatorilor ale căror populații se află într-un declin alarmant, atribuit fragmentării habitatelor, poluării cu pesticide și schimbărilor climatice.

Prin intermediul acestei expoziții temporare, vă invităm să vedeți și să cunoașteți polenizatorii din România dar și pe cei exotici”, transmit reprezentanții Muzeului sibian.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*