„Pe aici nu se trece!“. „Vulturii“ încep mâine semifinala cu CSM Oradea

BC CSU Sibiu începe mâine, 28 aprilie, semifinala cu CSM Oradea, în Arena „Antonio Alexe“, cu un prim meci programat de la ora 19. Se joacă după sistemul „cel mai bun din 5 partide“, învingătoarea urmând să se califice în finala Ligii Naționale de baschet masculin. Din păcate, Tomas Rinkevicius se confruntă cu serioase probleme de lot, mai mulți jucători acuzând probleme medicale.

foto: facebook/CSU Sibiu

Echipa sibiană a revenit în careul de ași după ce a câștigat, duminică seara, în fața vicecampioanei CSO Voluntari, scor 82-77 (40-49), în deplasare, în meciul decisiv din primul tur al play-off-ului.

CSU Sibiu s-a calificat așadar din nou în semifinalele Ligii Naționale de baschet masculin, după o pauză de trei sezoane, urmând să lupte pentru intrarea în finală cu CSM Oradea. Se joacă în sistemul „cel mai bun din 5 partide“, cu primele întâlnirii programate la Oradea chiar la finalul acestei săptămâni. Conform calendarului, CSM Oradea – BC CSU Sibiu se va disputa astfel:

Meciul 1 – 28 aprilie, ora 19:00, (Oradea Arena, Oradea)

Meciul 2 – 30 aprilie, ora 20:00, (Oradea Arena, Oradea)

Meciul 3 – 4 mai (Sala Transilvania, Sibiu)

Meciul 4 (dacă mai e nevoie) – 6 mai (Sala Transilvania, Sibiu)

Meciul 5 (dacă mai e nevoie) – 9 mai (Oradea Arena, Oradea)

Doar de câștigat

Elevii lui Tomas Rinkevicius merg la Oradea cu sentimentul obiectivului îndeplinit, performanța obținută deja fiind greu de anticipat în ianuarie, când era pusă în pericol chiar intrarea în Top 10, iar în martie accederea în play-off. De fiecare dată, echipa sibiană a renăscut din propria cenușă, după câte 3 eșecuri consecutive, reușind să repare cu serii de 3 și respectiv 2 victorii la rând, pentru calificarea în fazele următoare.

În primul tur din play-off, CSU Sibiu a revenit din nou senzațional, chiar în meciul decisiv, la doar 3 zile după o seară tristă în Sala Transilvania, când „vulturii“ au pierdut un avans de 10 puncte în ultimele minute și au cedat la limită 86-87. Joi era ocazia perfectă pentru calificarea în semifinale, jucând acasă și având deja 2-1 la meciuri. Mai mult, sibienii au început prost la Voluntari, duminică, în decisiv. Aveau -17 pe tabelă, moment în care, conduși impecabil de pe margine de Tomas Rinkevicius, au dat „restart“ și au făcut unul dintre cele mai bune jocuri din acest sezon.

foto: facebook/CSU Sibiu

„Din altă ligă“

CSM Oradea, alături de U-BT Cluj, rămâne o echipă „din altă ligă“, mare favorită la calificarea în finală. În partidele directe disputate în acest sezon s-au impus de fiecare dată „leii roșii“, 81-80 (în Arena „Antonio Alexe“, coș decisiv în ultima secundă) și 91-70 în returul play-off-ului, în Sala Trasilvania.

În sferturi, echipa antrenată de Cristian Achim a rezolvat seria cu SCM OHMA Mozzart Bet Timișoara după doar 3 meciuri: 87-63, 88-63 (ambele la Oradea) și 91-87 în meciul trei, pe malul Begăi.

„Leii roșii“ au avut un parcurs de excepție în acest sezon, cu 27 de victorii și doar 2 înfrângeri, 73-77 (în octombrie 2022, în surpriza de la SCM OHMA Mozzart Bet Timișoara) și 79-94 (7 aprilie, la U-BT Cluj-Napoca, după ce în tur învinsese cu 82-74).

Fără Blumbergs și Uță

Dincolo de valoarea jucătorilor bihoreni, cu Donatas Tarolis (principal marcator, medie 13,8 pct pe meci), Mark Anthony Ogden Jr (principal recuperator, cu medie de 6,5 reușite pe meci) și Erick Bernard Neal (top assister – 6,1 pase decisive pe meci), „vulturii“ trebuie să suplinească cel puțin în primele două partide absențele a doi dintre pionii importanți: Roberts Blumbergs, principalul marcator (16,9 pct/meci) și Rareș Uță, pivotul CSU Sibiu și al naționalei României. Primul s-a accidentat la gleznă în meciul 4 cu CSO Voluntari, iar Rareș în decisivul din Sala „Gabriela Szabo“.

Și nu doar cei doi acuză probleme medicale. „Mulți jucători acuză probleme medicale, unii chiar probleme serioase. Nu pot să zic că situația e rea. Este foarte rea. Dar ce putem face. Jucătorii noștri sunt luptători, nu ne dăm bătuți niciodată. Pregătim meciul, însă nu arătăm bine, e un moment dificil pentru noi să jucăm cu Oradea.“, a transmis Tomas Rinkevicius, înainte de plecarea la Oradea.

„Staff-ul medical al echipei noastre a făcut eforturi uriașe pentru a-i recupera cât mai repede pe băieți, după adevărata luptă din seria cu CSO Voluntari. Din păcate , Rareș Uță și Roberts Blumbergs sunt în continuare indisponibili pentru meciurile de la Oradea și continuă terapia la RMN Diagnostica.
Din fericire, Aurelian Gavriloaia, Mirel Dragoste , Monyea Pratt si Mouhamed Barro, deși nerefăcuți 100%, au plecat cu echipa în deplasare, la Oradea, după ce staff-ul medical format din Dr. Albu Daniel, Dr. Vlad Ristea, maseurul echipei Sergiu Muntean și preparatorul fizic, Sebastian Theil au depus toate eforturile pentru a-i aduce la o formă care să le permită să evolueze în primele meciuri din semifinale.
Mulțumim de asemenea specialiștilor de la RMN Diagnostica si echipei doamnei Dr. Adriana Ciora pentru sprijinul oferit staff-ului nostru medical în recuperarea jucătorilor noștri.“, a transmis CSU Sibiu.

„Vulturii“ ne-au obișnuit însă cu jocuri de echipă senzaționale, mai ales în momentele dificile, condiții în care fanii sibieni speră la cel puțin o victorie în primele 2 partide de la Oradea. Hai CSU!

În cealaltă semifinală, U-BT Cluj-Napoca – CS Rapid București e deja 1-0 (78-61 în primul joc disputat în BT Arena). Astăzi de la ora 17 e programat meciul 2, tot la Cluj-Napoca, apoi pe 3 mai, de la ora 19, seria se va muta în Sala Rapid. Dacă e cazul, jocul 4 va avea loc pe 5 mai, tot de la ora 19, iar decisivul pe 9 mai la Cluj-Napoca.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*