Pașaport către Țara Oltului

Localnicii o numesc o minune, turiștii – un pașaport către frumosul sat tradițional din Țara Oltului, iar voluntarii care i-au dat viață au botezat-o „Casa Muzeală «Vatra Satului Săcădate»“.

Muzeul din Săcădate a fost inaugurat, la sfârșitul săptămânii trecute, cu binecuvântarea preoților și spre bucuria zecilor de săteni, strânși de la mic la mare.

Mândria satului

Construită în 1826, gospodăria restaurată impecabil de Asociația „Vatra Satului Săcădate“ spune povestea țăranului frumos și cinstit, a valorilor și tradițiilor vremii, precum și a bogăției culturale și religioase.

Dacă, la exterior, casa are pereți zugăviți în piatră vânătă, cu ornamente arhitecturale specifice secolului XIX, în interior sunt expuse spre aducere aminte colecții de obiecte specifice traiului de zi cu zi al localnicilor de odinioară, pornind de la mobilier, îmbrăcăminte, numismatică, obiecte de uz casnic de înfrumusețare, până la cele de factură religioasă. O cameră găzduiește o expoziție de fotografii vechi și alte exponate aparținând membrilor familiilor din sat surprinși în diverse ipostaze ale vieții. Curtea și grădina, precum și șura, coșerul și șopronul întregesc complexul muzeal, dând dimensiunea exactă a trăiniciei, bunei organizării și simplității vieții de la țară, dar și a profunzimii spiritului local.

„Așa ceva e o minune pentru satul nostru. Sunt așa de fericită și de bucuroasă că avem aproape de noi așa ceva, că cineva s-a gândit și la noi și mai ales că noi, bătrânele din sat avem unde să povestim și să lăsăm mai departe ceea ce noi știm, adică lucru de mână, bucătărie, cântece, tradiții și obiceiuri. Cum am învățat și noi de la bunici, așa vrem să lăsăm moștenire mai departe“, mărturisește Livia Prie, una dintre localnice.

Susținere de la Primărie

Inițiativa de a revigora și promova tradiția zonei, precum și de a-i atrage pe tineri în această poveste frumoasă este susținută de autoritățile locale. „Este un moment deosebit pentru comunitate. Ceea ce asociația Vatra Satului a făcut pentru noi este un lucru care ne dă speranțe pentru viitor. Implicarea tinerilor în proiectul de voluntariat este iarăși ceva nou. Autoritatea locală, prin Primăria orașului Avrig, a pus la dispoziție acest obiectiv, care era în stare de paragină, și totodată a susținut bunul mers al proiectului. Sprijinim în continuare această asociație, în fiecare an, cât putem, prin finanțarea proiectelor depuse pe agenda culturală a orașului“, a explicat primarul Adrian David.

Cu gândul la viitor

În parteneriat cu Muzeul ASTRA, „Vatra Satului“ își propune introducerea acestui complex muzeal în circuitul turistic. De asemenea, căsuța din Săcădate va găzdui evenimente culturale, va promova produse locale și meșteșuguri tradiționale. Aici se vor desfășura șezători, brunch-uri, seri de film, poezie și lectură, concerte de colinde și folc

ANCA GROZA | președinte Vatra Satului Săcădate

„Tot ceea ce se întâmplă aici e o pistă de lansare pentru următoarele proiecte culturale, educaționale, sociale. Începând cu anul 2017, cel mai important eveniment a fost șezătoarea reeditată în timpul postului Crăciunului, după o absență de 50 de ani, prilej de socializare și aducere aminte a acelor vremuri, dar și de transmitere a meșteșugului tradițional, precum împletitul șosetelor de lână sau ciucuri, croșetatul obiectelor de îmbrăcăminte și cusutul iilor.“


Viorica MAIER

foto: Mihai COLIBABA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*