Parlamentul a adoptat plafonarea dobânzilor la creditele acordate de IFN-uri

Parlamentul a adoptat plafonarea dobânzilor la creditele acordate de instituțiile financiare nebancare (IFN).

foto: Facebook/ Camera Deputatilor

Parlamentul  a adoptat plafonarea dobânzilor la creditele acordate de IFN-uri.

Pentru creditele în derulare, urmează ca plafonarea să se aplice la cerere, iar în lipsa unui acord între părți, consumatorul să apeleze la instanță. De asemenea, au fost aduse noi limitări în ceea ce privește recuperarea creanțelor, notează stirileprotv.ro., citat de Monitorul de Cluj.

 

Față de proiectul inițial, care a trecut de Senat, s-a stabilit că reglementarea va fi aplicată doar instituțiilor financiare non-bancare. La finele trimestrului al treilea din 2023, populația avea credite la IFN în valoare de aproape 10,7 miliarde de lei.

În cazul creditelor de consum în valoare maximă de 5.000 lei, costul total al creditării nu poate depăși 1% pe zi; în cazul celor cu valoare între 5.001 lei și 10.000 lei, costul total al creditării nu poate depăși 0,8% pe zi; în cazul împrumuturilor între 10.001 lei și 25.000 lei, costul total al creditării nu poate depăși 0,6% pe zi.

Dobânzile zilnice corespund unor dobânzi anuale de 365%, 292%, respectiv 219%. Pentru toate împrumuturile, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăși dublul valorii totale a creditului.

Această limitare a valorii totale plătibile la valoarea creditului a fost introdusă și în țări precum Marea Britanie, mai ales în cazul împrumuturilor de valoare mică – așa-numitele pay-day loans.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*