Părintele Necula: Copilăria nu se termină niciodată

Preotul Constantin Necula, profesor la Facultatea de Teologie de la Sibiu, spune, într-o scrisoare adresată copiilor români, apărută recent în cartea „Lăsaţi Copiii să râdă – 100 de scriitori români pentru Copilărie”, că vârstele merg cu noi toată viaţa şi copilăria nu se termină niciodată, el sfătuindu-i pe copii şi să nu se teamă să dăruiască, pentru că puterea de a dărui ne face oameni.

„Va veni o zi când îţi va fi dor de copilărie, de tine când erai mic. O vreme îi vei întreba pe cei mari ce prostioare făceau ei când erau mici. Apoi îi vei întreba de trăsnăile tale. Apoi le vei povesti copiilor tăi despre ei şi despre tine. Copilăria nu se termină niciodată. Vârstele merg cu noi mereu, toată viaţa. Frumuseţea vieţii este tocmai asta. Că poartă cu ea, deodată, toate vârstele prin care ai trecut, uneori sclipind în viaţă cele care vor urma. Mi-ar place să ştiu că poţi face bine celui de lângă tine. Că poţi frânge un covrig ori o ciocolată şi s-o împarţi cu celălalt, de lângă tine. Să nu te temi să dăruieşti. Asta te face om. Puterea de a dărui”, a scris preotul Constantin Necula în scrisoarea către copii.

Scrisoarea a fost publicată în cartea unicat „Lăsaţi copiii să râdă – 100 de scriitori români pentru Copilărie” realizată de Editura Libris, la iniţiativa Fundaţiei Salvaţi Copiii România, în cadrul proiectului caritabil Festivalul Brazilor de Crăciun.

Una din temerile lui Constantin Necula este că oamenii mari au început să uite că un copil poate să fie „vesel şi trist deopotrivă, cuminte şi zbanghiu”. „Prietenii de la Libris m-au rugat să scriu un text despre copilărie. Dar copilăria nu există fără tine, fratele meu mai mic, Domnia Ta, Copil român. Mă tem că oamenii mari au început să uite că poţi fi vesel şi trist deopotrivă, cuminte şi zbanghiu- acum zâmbesc tare când scriu asta- cu inima mare cât un măr văratec şi neiertător ca o coasă în iarba verii. Eşti. Starea ta este copilăria în toate vibraţiile sale de bine şi lumină. Joci fotbal şi te rogi cu aceeaşi seriozitate. Îţi plac fructele pentru că miros frumos şi sunt luminoase, ştiu. Tragi cu ochii la toate rafturile cu ciocolată ori prăjituri şi crezi că Dumnezeu are gust de îngheţată. Neapărat de vanilie. Ori ciocolată. Şi nu cred că se supără că tu crezi asta despre El. Nici mie nu mi-a părut altfel gustul. Doar portocalele le-am crezut, cum altfel, albastre. Nu le-am văzut decât târziu. Tu acum te strâmbi uneori când le vezi”, a consemnat preotul Necula, în scrisoarea adresată copilului român.

În aceeaşi epistolă, preotul profesor la Facultatea de Teologie din Sibiu critică modul în care părinţii îşi trimit copiii la meditaţii, chiar înainte de a începe şcoala. „Cred că ţie-ţi lipseşte un anotimp din programul vieţii: vara. Eşti prea la şcoală. Uneori nici nu începi şcoala şi deja eşti la vreun curs, alergi la un antrenament ori, vai, la o meditaţie. Te pun prea devreme să înveţi limbi străine şi îţi strică jocul învăţării limbii păsăretului ori florilor, merilor şi perilor. Cel mai grav este că nu poţi să mai joci fotbal cu pepenii roşii şi nici să faci din pepenii galbeni mingi de handbal. Acum ele sunt adevărate, mingi pe bune, pe toate rafturile magazinelor de specialitate. Nouă ne cam lipseau, dar asta ne făcea şi mai buni la fotbal ori handbal”, este de părere preotul Constantin Necula.

Preotul sibian îi îndeamnă pe copii să îşi asculte şi să îşi respecte părinţii şi să nu se teamă să îşi facă prieteni. „Nu ştiu ce să-ţi spun că m-a făcut mai fericit în copilăria mea decât… copilăria. Azi mă uit la tine cu drag pentru că mi-am văzut copiii crescând şi mi-am dat seama, dar asta este secret, numai între noi, că te iubesc pentru că semeni cu mine, semeni cu ei, copiii mei. Să nu te temi să creşti, să visezi şi să lupţi. Te rog joacă-te, nu te lăsa. Citeşte. E important să-ţi faci prieteni. Nu te teme să fii om, e fain tare. E minunat. Să înţelegi, cred că nu există mai mare dar decât să fii prietenul cuiva. Dacă poţi, fă-te prieten cu Iisus Hristos, Puştiul ce se naşte la Betleem, care este Dumnezeul nostru. Fă-te prieten şi frate cu El, merită. Cum merită să te faci frate cu acei din jur care te respectă şi te apără. Mulţi ori puţini. Ei sunt, de obicei, din familia ta. Dar vei vedea. Cu cât creşti ai să descoperi că poţi iubi şi urî, ierta ori certa, scrie, vorbi ori tăcea. Nu suntem chiar aşa diferiţi cum ne credem şi nici aşa de deştepţi. Să te ştii aproape de cele frumoase, să nu minţi şi să nu te minţi. Vorbeşte mereu cu părinţii tăi, sărută-i să le aduci aminte că sunt părinţii tăi. Nu, nu că ar uita. Dar le place, chiar dacă nu recunosc”, arată preotul Necula, în scrisoarea adresată copiilor.

Părintele Necula le mai doreşte copiilor români o copilărie liniştită, „în ciuda neliniştii noastre”. „Prietenii de la Libris mi-au cerut să scriu un text despre copilărie. Eu ţi-am scris ţie, copil român, câteva gânduri. Tu eşti copilăria. Aşa cum eu am fost copilăria. Şi încă mai sunt. Te îmbrăţişez şi-l rog pe Dumnezeu, Prietenul nostru, să ai mereu parte de o copilărie luminoasă, frumoasă şi liniştită. În ciuda neliniştii noastre, a celor mari şi foarte neatenţi la tine. Cu mare drag, Constantin Necula. Preot şi tătic, copil părinţilor săi”, îşi încheie scrisoarea preotul.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*