Parașutist care tricotează în timp ce mănâncă ciocolată, marinari cu rău de mare – expoziție inedită

Foaierul Bibliotecii ASTRA Sibiu găzduiește în această săptămână expoziția itinerantă „Le monde sans fin” („O lume fără sfârșit”), organizată de Institutul Francez din România.
FOTO: Biblioteca ASTRA
Proiectul expozițional are la bază subiectul ecologiei și cuprinde o amplă serie de benzi desenate create de Jean-Marc Jancovici, expert pe teme de energie și mediu și Christophe Blain, ilustrator.
Panourile prezentate în cadrul acestui proiect ilustrează interacțiunea a două personaje privind domeniul energiei, Jean-Marc Jancovici, jucând rolul ghidului, și Christophe Blain, în rolul necunoscătorului.
În exponate sunt evidențiate numeroase aspecte privind modalitățile în care a fost utilizată energia de-a lungul istoriei, ascensiunea energiilor fosile și impactul umanității asupra mediului și, în special asupra, climei. În egală măsură, expoziția invită la reflecție în legătură cu posibile soluții de obținere a energiei nepoluante, dar și la modul de alimentație, alternative de transport sau planuri de urbanism.
„«O lume fără sfârșit» este o bandă desenată în care se vorbește despre un parașutist care tricotează în timp ce mănâncă ciocolată, despre marinari care au rău de mare, despre dinozauri care discută despre SUV-uri, despre un apostol radioactiv, despre Mama Natură, despre ouă de Paști și, foarte puțin, despre energie, climă și de ce este lumea așa cum este. A evoca aceste subiecte este de fapt a evoca o mare aventură plină de peripeții și emoții: aceea a speciei noastre de la origini. Și este, de asemenea, a vorbi despre destinul fiecăruia dintre noi, deoarece suntem cu toții modelați de acești doi factori esențiali care sunt energia și clima.- transmit organizatorii expoziției.
Încă de la publicarea sa în 2021, banda desenată „O lume fără sfârșit” („Le monde sans fin, miracle énergétique et dérive climatique”) a cunoscut un succes imens, fiind cea mai vândută carte din Franța în 2022, cu peste 800.000 de exemplare.
De asemenea, a fost tradusă în mai multe limbi.
Expoziția „O lume fără sfârșit” este deschisă publicului în Foaierul Bibliotecii ASTRA Sibiu, zilnic, între orele 8:00 și 20:00, până în 25 februarie a.c.
Accesul vizitatorilor este gratuit.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*