Pacea FDGR – PNL aruncată în aer la Sibiu

Vremea armoniei în Consiliul Local Sibiu a apus. Grupurile FDGR și PNL din deliberativul local nu mai par dispuse să meargă împreună în orice condiții. După aproape 2 decenii de pace și proiecte de hotărâre trecute pe bandă rulantă, ieri a venit un vot al liberalilor (abținere) care a anulat intenția Forumului German ca municipalitatea să achiziționeze parte din terenul autobazei Tursib de pe Calea Dumbrăvii.

Ședință a Consiliului Local Sibiu (foto arhivă)

Vizibil iritați, reprezentanții FDGR Sibiu au arătat înspre Adrian Bibu, cel care și-a declarat deja intenția de a candida pentru fotoliul de primar la alegerile din 2024. „Abținerea consilierilor PNL în ședința Consiliului Local din luna decembrie 2022 cu privire la achiziționarea terenului în suprafață de peste 27.000 mp., proprietatea S.C. TURSIB S.A. este de neînțeles, aberantă și denotă maximă lipsă de seriozitate, cu cât aceasta vine în urma unor voturi favorabile și unanim exprimate în favoarea acestei achiziții, cu trei luni înainte.

Nu înțelegem această abținere a consilierilor PNL, mai ales că în ședința Consiliului Local din luna septembrie 2022 pe ordinea de zi a fost supus spre aprobare exprimarea acordului de principiu al Consiliului Local al Municipiului Sibiu în vederea achiziționării ACELUIAȘI teren, proiectul de hotărâre fiind adoptat cu unanimitate de voturi. Practic toți consilierii au înțeles necesitatea și au aprobat achiziționarea terenului pentru dezvoltarea de investiții de interes local, importante pentru sibieni, fără a ridica nici un fel de întrebări sau nelămuriri.

De la acel moment și până în prezent a avut loc procedura de negociere a prețului de achiziție, comisia de negociere fiind formată din consilieri locali din toate partidele politice, inclusiv din PNL. De comun acord întreaga comisie a negociat un preț de achiziție foarte bun și condiții conexe favorabile municipalității, fără ca vreun membru să-și manifeste vreun dubiu referitor la acest demers.

Mai departe, acest proiect de hotărâre a fost analizat, dezbătut și aprobat în unanimitate în comisia de specialitate, comisie din care face parte și un consilier local PNL.

Deci prin avizarea favorabilă a proiectului s-a înțeles faptul că achiziția acestui teren este importantă pentru municipalitate și pentru sibieni deoarece oferă posibilitatea dezvoltării unor proiecte de interes public local, fiind unică prin dimensiunea ei considerabilă, nefragmentată, situată într-o zonă ușor accesibilă pentru cetățenii orașului, aspecte cheie care trebuie avute în vedere pentru o dezvoltare sustenabilă și rezilientă a Sibiului.

Nu în ultimul rând prin acest proiect am dorit să aducem o plus valoare adăugată Sibiului și implementarea de proiecte de interes local, în defavoarea unor investiții private, de tip blocuri, supermarket-uri etc.

Mai mult decât atât, consilierii PNL ar fi trebuit să-și amintească faptul că au aprobat în anul 2021 achiziția de către TURSIB a două terenuri în zona industrială Vest în vederea extinderii autobazei, și a atelierelor aferente, absolut necesare dezvoltării transportului public local.

Banii încasați din această tranzacție ar fi fost folosiți de Tursib pentru finanțarea acestor 2 investiții importante pentru transportul local și la nivel metropolitan, ori prin decizia de astăzi (nr – ieri) a consilierilor locali PNL au pus în pericol implementarea transportului la nivel metropolitan, intens susținut de aceștia în trecut și de candidatul PNL la funcția de primar al municipiului Sibiu.

Având în vedere cele sus-menționate ne exprimăm convingerea că acțiunea de abținere a consilierilor locali PNL, fără nici un fel de explicație sau întrebări care puteau fi lămurite în timpul ședinței, a fost o acțiune impusă, iar postarea pe facebook a liderului de grup Bibu Adrian, ne întărește convingerea că aceștia au acționat la comanda liderului lor de grup.“, a transmis aseară Forumul German Sibiu.

 

De partrea cealaltă, Adrian Bibu (PNL Sibiu) a atras atenția că abținerea de la vot a colegilor liberali a avut la bază neclarități privind viitorul acelui teren, a investițiilor ulterioare cu banii încasați de Tursib. Mai „pe direct“, le-a atras atenția colegilor din FDGR Sibiu că inițiativa „trebuie tratată cu maximă seriozitate“. „Consilierii PNL au decis să se abțină astăzi la votul cu privire la achiziționarea de către Primăria Municipiului Sibiu a peste 27.000 mp din fosta bază „Tursib” de pe Calea Dumbrăvii. Nu fiindcă liberalii ar considera că subiectul este neimportant, ci tocmai fiindcă însemnătatea acestui demers necesită o abordare diferită.

Consilierii PNL Sibiu au solicitat cu cel puțin o săptămână înaintea ședinței Consiliului Local câteva lămuriri din partea partenerilor politici, considerând că o initiațivă de peste 9 milioane de Euro trebuie tratată cu maximă seriozitate.

Sibienii sunt indreptațiți să știe ce planuri are Municipalitatea în legătură cu terenul respectiv, ce planuri are la rândul său „Tursib” cu banii pe care îi va încasa și dacă sunt cheltuieli programate care vor avea de suferit ca urmare a alocării de la bugetul local a celor peste 9 milioane de Euro.

Consilierii liberali susțin fără rezerve achiziționarea terenului fostei baze Tursib, însă în condiții clare. Vom vota de îndată ce Municipalitatea și partenerii politici din Consiliul Local Sibiu vor aduce lămuririle necesare. “, a explicat Bibu pe contul său de socializare.

Nu este pentru prima dată în ultima perioadă când consilierii PNL și FDGR își „arată mușchii” unii altora.

Reacția de ieri a PNL vine după ce, în ședința de luna trecută, primarul Astrid Fodor a retras de pe ordinea de zi a Consiliului Local un proiect susținut de PNL, pentru investiții în extinderea spațiilor de învățământ pentru o școală, pe motiv că sumele alocate ar mai trebui verificate.

De asemenea, tot luna trecută, viceprimarul Corina Bokor a acuzat public PNL Sibiu de folosire a resurselor administrative ale municipalității în scop de promovare politică, după o acțiune de voluntariat a „echipei galbene”, cu participarea Ralucăi Turcan și a Danielei Cîmpean, care a trecut și pe la Căminul de Bătrâni.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*