Organele unei femei vor salva mai multe vieți omenești! Prima prelevare de organe de la SCJU Sibiu în 2024

Familia unei paciente în vârstă de 50 de ani a decis ca organele acesteia să fie recoltate pentru a ajuta la salvarea mai multor vieți omenești, după ce pacienta, internată în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, a fost declarată în moarte cerebrală. La procesul de prelevare a organelor au participat echipe de medici din București, Cluj și Iași.

Intervenția de recoltare a organelor – ficat, rinichi, cornee și os – a fost realizată duminică.

Echipa de la București a prelevat țesut osos, medicii de la Iași au recoltat ficatul și corneea, iar echipa de la Cluj a prelevat rinichii. După prelevare, echipele de medici au plecat de urgență către centrele de transplant de care aparțin.

Pacienta în vârstă de 50 de ani a fost adusă în data de 21 aprilie 2024 în Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu intubată și ventilată mecanic, după asfixie mecanică. Din UPU, conform evaluării inițiale, pacienta a fost preluată de Serviciul Neurologie și, în timpul investigațiilor, starea deja precară a acesteia s-a agravat, fiind preluată de urgență de Secția Neurochirurgie în stare gravă, unde a fost operată în cursul aceleiași zile, din cauza unui hematom intracranian.

Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu dorește să transmită condoleanțe și mulțumiri familiei îndurerate pentru frumosul gest de a accepta ca pacienta să devină donator de organe, un act medical care cu siguranță va oferi o nouă șansă la viață unor pacienți aflați în suferință.

Acreditarea centrelor pentru identificare și declarare potențiali donatori aflați în moarte cerebrală în vederea prelevării de organe, țesuturi și celule de origine umană se face o dată la cinci ani iar Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu este acreditat prin decizia Agenției Naționale de Transplant numărul 9/04.04.2024.

Prelevarea realizată duminică, 28 aprilie, la SCJU Sibiu a fost prima din acest an.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*