Opririle şi staţionările neregulamentare, în atenţia poliţiştilor rutieri

Începând cu data de 14 ianuarie, poliţiştii Biroului Rutier Sibiu au intensificat activităţile de identificare şi sancţionare a conducătorilor auto care opresc sau staţionează neregulamentar. 53 de maşini oprite sau staţionate neregulamentar au fost filmate într-o singură zi.

Hummerul lui Tica de la Euroil pe trotuar la FinanteOpririle sau staţionările neregulamentare pot fi o cauză secundară în producerea accidentelor rutiere soldate cu victime. Bicicliştii pot fi victime ale acestor accidente atunci când autovehiculele sunt oprite pe pistele pentru biciclete, dar şi pietonii în situaţiile în care conducătorii auto opresc/staţionează pe trotuar obligând pietonul să pătrundă pe partea carosabilă sau atunci când opresc/staţionează lângă trecerea pentru pietoni reducând astfel, atât vizibilitatea pietonului care se angajează în traversarea străzii, cât şi pe cea a conducătorului auto care trebuie să acorde prioritate de trecere pietonului. În vederea prevenirii accidentelor rutiere cauzate în plan secundar de opririle sau staţionările neregulamentare ale autovehiculelor, poliţiştii Biroului Rutier Sibiu vor intensifica în următoarea perioadă activităţile de sancţionare a conducătorilor auto care opresc sau staţionează neregulamentar.

Atenţie sporită

Poliţiştii rutieri au în vedere, în principal, opririle sau staţionările neregulamentare care îngreunează traficul rutier sau obturează vizibilitatea în zona trecerilor pentru pietoni şi a unităţilor de învăţământ. În cadrul acestor activităţi, poliţiştii rutieri folosesc aparatele radar din dotare, opririle sau staţionările neregulamentare fiind filmate, urmând ca proprietarii autovehiculelor respective să primească la adresa de domiciliu sau sediul societăţii o adresă prin care li se solicită comunicarea datelor de identificare ale persoanelor care au staţionat sau au oprit neregulamentar, în vederea sancţionării acestora. Precizăm faptul că proprietarii autoturismelor au, potrivit art. 39 din OUG nr. 195/2002 republicată, obligaţia de a comunica politiei rutiere, la cererea şi în termenul comunicat, identitatea persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul spre a fi condus. Necomunicarea datelor se sancţionează cu amendă.

Potrivit art. 108 alin 1 lit. a.) pct. 8, respectiv art. 108 alin 1 lit. b.) pct. 7, oprirea neregulamentară sau staţionarea neregulamentară este sancţionată contravenţional cu 2-3 puncte amendă şi 2 puncte penalizare, respectiv 4-5 puncte amendă şi 3 puncte penalizare.

Numai în data de 14 ianuarie, poliţiştii rutieri au surprins în municipiul Sibiu 53 de autovehicule staţionate sau oprite neregulamentar.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*