Oficial! Nicolae Ciucă a demisionat din funcția de premier. Ce urmează

Nicolae Ciucă a demisionat, oficial, din funcția de prim-ministru al României. Noul Guvern ar putea fi învestit până joi.

Foto: captură video – Facebook Nicolae-Ionel Ciucă

În contextul rotativei guvernamentale și încheierii grevei profesorilor, Nicolae Ciucă a demisionat luni, 12 iunie, din funcția de premier al României, scrie Monitorul de Cluj.

În cel mai scurt timp vor fi efectuate consultări pentru formarea noului cabinet, care va fi condus cel mai probabil de Marcel Ciolacu, din partea PSD.

Până la învestirea noului guvern, va funcționa un guvern interimar.

„Considerat fiind că acest conflict (n.r. – greva profesorilor) a fost încheiat, așa cum mi-am asumat și ne-am asumat la nivelul coaliției, astăzi a venit momentul în care îmi închei activitatea de prim-ministru al Guvernului României. În felul acesta, în cadrul discuțiilor pe care le-am avut la nivelul coaliției, odată ce am să merg să-mi depun mandatul la președintele României, la nivelul coaliției încep procedurile pentru efectuarea rocadei. Ceea ce este important de subliniat este că imediat după aceasta vom avea un guvern interimar care va funcționa până în momentul în care se va finaliza învestirea unui nou Guvern, care sperăm să fie învestit până la finele săptămânii. Ne-am propus ca până joi”, a susținut Nicolae Ciucă în cadrul unor declarații de presă, la Palatul Victoria.

Ce urmează

De acum, procesul este următorul, potrivit Constituției României:

(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament.
(2) În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.
(3) Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*