O boală pe care mulți o confundă cu răceala se răspândește în România

Fosta boală a sărăciei a devenit în secolul XXI o boală a oamenilor care muncesc mult și nu au grijă de ei.

FOTO: Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu

Numărul cazurilor de tuberculoză este în creștere în România. Anul trecut au fost aproape 9.000 de cazuri, cu peste o mie mai multe decât în 2021. Îngrijorător este că periodic lipsesc medicamentele pentru tuberculoza multidrog rezistentă.

Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta: „Există în anumite județe probleme de aprovizionare cu medicația multidrog rezistentă”.

Ggilda Popescu, medic pneumolog: „Firmele cu care s-au încheiat aceste contracte în urma licitației nu au făcut o evaluare corectă și nu au avut în stoc suficiente medicamente și atunci au fost perioade scurte în care nu s-au putut asigura”.

Daniela Vâlceanu, reprezentant al Institutului Național de Sănătate Publică (INSP): „Ministerul a dat OK-ul pentru anumite medicamente. Nu știu cât va dura procesul de intrare în țară a lor. Sperăm cât mai repede, speram ca într-o lună, dar nu pot să vă spun că e un proces destul de complicat”.

România, pe primul loc în Europa la numărul de bolnavi 

În lume mor zilnic 4.000 de oameni cu tuberculoză. O boală care clasează România pe primul loc în Europa la numărul de pacienți infectați, scrie digi24.ro.

Ca să nu mai fie considerată o problemă de sănătate publică gravă, specialiștii spun că ar trebui să avem un caz la un milion de locuitori.

Elvira Ibrahim, șef de departament de cercetare: „Ultimul studiu care este în curs vizează descoperirea de markeri care să ne dea o imagine despre transformarea infecției în boală sau despre evoluția bolii sub tratament, astfel încât să nu fie nevoie să facem același tratament la toată lumea, adică să facem medicină personalizată”.

Un bolnav și zece infectați 

Medicii spun că în realitate sunt mai multe cazuri de tuberculoză. Pe lângă un bolnav pot fi alți zece infectați. Simptomele sunt ușor de recunoscut.

Gina Ciolan, medic pneumolog: „Pacientul care tușește mai mult de trei săptămâni, care scade în greutate, face febră, transpiră noaptea, este pacientul care trebuie îndrumat de medicul de familie către medicul specialist”.

Organizația Mondială a Sănătății speră ca, până în 2030, să fie cu 80 la sută mai puține cazuri de TBC și cu 90% mai puține decese din cauza bolii.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*