Nu uita codul de culori: Container albastru – hârtie (P)

Hârtia este unul dintre materialele cele mai întâlnite în viața noastră profesională dar și casnică. Ne “ciocnim” de ea foarte des si de multe ori, facem risipă fără să ne dăm seama. Dacă risipim hârtia, omorâm un copac – este deja o realitate. O modalitate prin care putem salva copacii și evident și mediul înconjurător este conștientizarea necesității reciclării hârtiei și evitarea risipei de hârtie printată. Indiferent de soluția pentru care optăm, șansele de a avea un mediu mai curat și mai sănătos cresc exponențial.

foto: Adi Eco Sibiu

Risipa de hârtie e o adevărată boală a zilelor noastre. Pentru că hârtia, în toate formele ei, este atât de accesibilă și prezentă acasă, la muncă sau în concediu, avem tendința de a uita complet care sunt resursele necesare pentru a o produce și, mai ales, care este prețul pe care mediul înconjurător, cu noi toți incluși, îl plătește.

Se estimează că în America, de exemplu, se aruncă anual 4,5 milioane de tone de hârtie folosită pentru diverse documente și aproape 10 milioane de tone de ziare, fără a fi reciclate. Experții de mediu spun că o tonă de hârtie reciclată salvează 17 copaci, economisind 1400 de litri de petrol, 4000 de kilowați energie și peste 20.000 de litri de apă.

Cum putem face economie de hârtie la birou?

  1. O mare cantitate de hârtie se consumă inutil prin birouri și nici nu se reciclează ulterior. Primul pas ar fi să stabilim un sistem de reciclare a hârtiei în propriul birou. E de preferat să avem recipiente separate în care colectăm hârtia pe care o mai putem refolosi și hârtia pe care o putem recicla.
  2. O foaie de hârtie imprimată doar pe o parte, de exemplu, poate fi folosită pentru a face notițe pe partea cealaltă. La hârtia pentru reciclare vor intra foile sau ambalajele din hârtie sau carton care sunt curate (nu ambalaje de mâncare). Vorbind despre asta, putem să ne aducem mâncare de acasă în propriile caserole, în loc să comandăm mâncare livrată în ambalaje care, de cele mai multe ori, nu pot fi reciclate.
  3. Printați față-verso, pentru a folosi o singură foaie în loc de două. Automat, cantitatea de hârtie utilizată se va reduce la jumătate. Este surprinzător cât de multe documente se imprimă pe o singură parte doar din comoditate, pentru a nu da un click în plus.
  4. Trimiteți emailuri în loc de faxuri sau în loc să listați și să înmânați fizic documentele. Optați pentru semnătura electronică și arhivați documentele în computer, nu în bibliorafturi. E mai simplu, mai ușor de accesat și mai ieftin. 

Ce putem face acasă pentru a diminua risipa de hârtie?

Aici e mai simplu, pentru că noi facem regulile. Într-un scenariu fericit, avem deja un sistem de colectare selectivă, prin care deșeurile de hârtie și plastic/metal sunt strânse separat Dar pentru că scenariile fericite sunt mai mult pe ecran decât în viață, există multe localități în România unde colectarea selectivă rămâne mai degrabă un scenariu SF.

Putem reduce consumul de hârtie prin metode la îndemână precum ziarele online în locul celor de hârtie, facturi electronice, plăți online, cumpărarea produselor vrac în locul celor ambalate. Sunt eforturi minime, dar care au rezultate vizibile.

Risipa de hârtie e o problemă, însă noi putem alege să fim parte din soluție. Cu puțină atenție, organizare și creativitate, putem avea toți un impact pozitiv asupra vieții prezente și viitoare. Trebuie doar să privim hârtia cu respectul cuvenit și să ne amintim că, economisind-o, salvăm copaci, ocrotim natura și ne asigurăm că aerul pe care îl respirăm, noi și copiii noștri, este și rămâne curat.

Știați că: Între 80.000 si 160.000 de copaci sunt tăiați zilnic?

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*