„Nu adormiți cu lumânările aprinse”. Recomandări ale pompierilor de Florii și Paștele Catolic

Pompierii recomandă credincioşilor care sărbătoresc Paştele Catolic sau Floriile Ortodoxe să fie atenţi la modul de amplasare a lumânărilor şi candelelor în locuinţe pentru a evita producerea unor incendii, oferind şi sfaturi pentru preoţii care oficiază slujbele în această perioadă.

Foto: Arhiva Mesagerul de Sibiu

 

Câteva recomandări pentru evitarea producerii unor evenimente nedorite în acest sfârşit de săptămână vin din partea reprezentanților Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

În locuinţă, amplasarea lumânărilor şi a candelelor aprinse se realizează în suporturi care nu pot lua foc, la distanţă de perdele, materiale lemnoase sau electrocasnice, spre exemplu într-o farfurie cu puţină apă;
În nicio situaţie, nu se lasă lumânările sau candelele aprinse nesupravegheate, iar lumânările trebuie stinse pe perioada somnului;

Nu se lasă lumânările aprinse sau alte surse de foc la îndemâna copiilor şi trebuie acordată o atenţie sporită persoanelor vârstnice sau altor categorii vulnerabile privind modul de utilizare a lumânărilor sau candelelor aprinse, astfel încât să fie evitate situaţiile în care viaţa sau bunurile pot fi puse în pericol.

Pentru evitarea producerii unor incidente pe timpul slujbelor, pompierii îi sfătuiesc pe preoţi şi enoriaşi să ia următoarele măsuri:

Lumânările sau candelele să nu fie amplasate în apropierea hainelor sau a altor textile, pentru prevenirea aprinderii hainelor sau a părului;

Evitarea deplasării cu lumânări aprinse în autovehicule;

Parcarea maşinilor în vecinătatea lăcaşurilor de cult, fără să blocheze căile de acces destinate autospecialelor de pompieri.

În perioada sărbătorilor prilejuite de Paştele Catolic şi de Floriile Ortodoxe, peste 5.000 de pompieri vor fi, zilnic, la datorie.

Pe linie preventivă, pompierii vor derula activităţi de verificare la lăcaşurile de cult unde se preconizează un aflux mare de participanţi, precum şi la construcţiile destinate cazării persoanelor în incinta mănăstirilor. Astfel de acţiuni vor fi efectuate şi la unităţi turistice sau la obiective care desfăşoară activităţi economice în zonele turistice.

Pompierii sibieni sunt pregătiți să intervină pentru acordarea asistenței medicale, stingerea incendiilor și salvarea persoanelor din medii ostile vieții.

Premergător acestui weekend, inspectorii de prevenire efectuează controale tematice, la lăcașurile de cult din județul Sibiu, unde se preconizează participarea unui număr mare de credincioși.

Personalul Inspecției de Prevenire a avut și are în atenție, respectarea condițiilor de securitate la incendiu, dotarea cu mijloace de primă intervenție pentru stingerea incendiilor, dar și modul de amenajare a spațiilor și a locurilor folosite pentru arderea lumânărilor, pe timpul slujbelor religioase.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*