Noutăți de la Serviciul Pașapoarte

Începând cu data de 20 iulie, termenul de valabilitate al pașaportului simplu electronic va fi de: 3 ani – pentru persoanele care nu au împlinit vârsta de 12 ani, 5 ani – pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani, respectiv 10 ani – pentru persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani.

Eliberarea paşaportului simplu electronic se va realiza în 10 zile lucrătoare.

În cazul paşaportului simplu temporar, termenul de valabilitate este de 12 luni. Eliberarea paşaportului simplu temporar se va realiza în termenul legal de 10 zile lucrătoare. Este posibilă eliberarea acestuia într-un termen de cel mult 3 zile lucrătoare de la data depunerii cererii, în cazurile prevăzute de legislaţia actuală (de exemplu: călătoria în state între care există stare de beligeranţă ori conflict diplomatic și titularul are aplicată în paşaport o ştampilă ori o viză eliberată de statul cu care ţara în care călătoreşte se află în conflict, paşaportul care conţine vize valabile, dar ca urmare a epuizării filelor destinate aplicării acestora călătoria în acel stat sau în alte state decât cele care au emis vizele nu mai este posibilă sau titularul a depus paşaportul pentru obţinerea unor vize și trebuie să călătorească de urgență în străinătate), precum şi pentru situaţiile obiective, dovedite cu documente, în care, din motive de sănătate, familiale sau profesionale, este necesară şi urgentă prezenţa persoanei pe teritoriul altui stat şi nu există timpul necesar pentru emiterea unui paşaport simplu electronic.

Sibienii au posibilitatea de a se programa online, la adresa www.epasapoarte.ro. Este necesară câte o programare pentru fiecare titular de pașaport. Cei care nu aleg această variantă se pot prezenta la ghișeele Serviciului de Pașapoarte având asupra lor bonul cu numărul de ordine eliberat de aparatul cu sistem ticketing amplasat în incinta Serviciului. Aceste bonuri se eliberează zilnic.

În ceea ce privește eliberarea pașapoartelor, pentru a evita aglomerația, se recomandă folosirea facilității de primire a documentului electronic la domiciliu, prin CN Poşta Română SA. Dacă faceți o cerere în acest sens, pașaportul poate să fie livrat și prin curier, contra cost (opțiunea de livrare prin curier trebuie făcută la momentul cererii de eliberare). Costul acestei operaţiuni este de 9,52 lei şi se achită la curier – CN Poşta Română SA – în momentul înmânării paşaportului. Dacă după minim două încercări nu se reuşeşte livrarea paşaportului către titular, documentul va fi returnat la Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple al judeţului pe a cărui rază de competenţă se află adresa de livrare, informează Prefectura Sibiu.

One Comment

  1. in cazul in care am un bilet de odihna cu doi minori inclusi, avand in vedere ca trebuie sa parasesc tara necesita eliberarea unui pasaport.Timpul fiind prea scurt nu ne incadram cu termenul de eliberare, in cazul in care noi am achitat biletul, noi ca si cetateni ce drepturi mai avem in tara aceasta…..
    Asi vrea sa primesc un raspuns de la doamna Carmen Dan ministrul de interne.Banii mei cum ii mai recuperez daca nu beneficiez de acest sejur…..
    Oare se mai face ceva in favoarea cetatenilor din tara aceasta….

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*