NOUA listă a ţărilor cu risc epidemiologic ridicat. Peste 70 de state în ZONA ROȘIE

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat vineri o nouă hotărâre prin care se actualizează lista ţărilor/ teritoriilor cu risc epidemiologic ridicat. Peste 70 de state se află în zona roșie.

Din zona roşie au fost eliminate, între altele, Africa de Sud, Brazilia, India.

Astfel, HCNSU 4/2022 cuprinde ca prevederi principale:

-actualizarea listei ţărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat, doar pentru statele membre ale Uniunii Europene şi ale Spaţiului Economic European şi menţinerea ratelor de incidenţă din săptămâna precedentă pentru statele terţe
-excluderea din zona roşie a următoarelor state/zone cu risc epidemiologic ridicat: Africa de Sud, Brazilia, India, Nepal, Botswana, Eswatini, Namibia, Zimbabwe, Leshoto, Mozambic, Malawi, Angola şi Zambia.

Noua listă aprobată de CNSU intră în vigoare începând cu data de 16 ianuarie, ora 00:00.

Vezi AICI lista actualizată a țărilor cu risc epidemiologic ridicat.

Cine este exceptat de la carantină?

Reamintim persoanele VACCINATE sau trecute prin boală NU intră în carantină la sosirea în România dacă vin din state UE, indiferent de zona în care sunt clasate.

Totodată, persoanele VACCINATE sau trecute prin boală NU intră în carantină la sosirea în România din statele terțe (din afara UE), indiferent de zona în care sunt clasate DACĂ prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 48 de ore. Dacă NU prezintă rezultatul vor sta 5 zile în CARANTINĂ.

O persoană vaccinată sau trecută prin boală va sta 5 zile în CARANTINĂ dacă este contact direct cu o persoană infectată cu COVID-19 sau 7 zile de IZOLARE dacă este depistată cu COVID-19.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*