Cristian Pomohaci, audiat timp de 7 ore la Sibiu | ACTUALIZARE

Fostul preot Cristian Pomohaci a plecat azi de la judecata Consistoriului Mitropolitan după șapte ore, evitând presa şi pe susţinătorii lui, înainte să afle verdictul pronunţat în ceea ce-l priveşte.

Membrii Consistoriului Mitropolitan de la Sibiu încă deliberează, după ce l-au ascultat pe fostul preot. Surse din Mitropolia Ardealului au precizat pentru AGERPRES că decizia  poate fi comunicată în cel mult trei zile de la data judecăţii. Cel mai probabil, în cursul zilei de mâine va fi făcut public verdictul în ceea ce-l priveşte pe Pomohaci, au adăugat sursele. Decizia Consistoriului urmează să fie comunicată Sinodului de la Mitropolia Ardealului şi apoi va fi făcută publică.

Dacă nu va fi primit înapoi în preoţie, Cristian Pomohaci mai are o cale de atac la Bucureşti.

Fostul preot a venit la judecată salutând jurnaliştii şi răspunzând tuturor întrebărilor cu „mulţumesc”. La ieşire, Pomohaci a evitat presa şi a ieşit din curtea clădirii într-o maşină care a venit să-l ia.

Jandarmii chemaţi pentru păstrarea liniştii au avut o misiune uşoară, pentru că susţinătorii lui Pomohaci au fost paşnici de această dată.


ȘTIREA INIȚIALĂ:

Mitropolia Ardealului are programat pentru azi un nou termen de judecată în cazul fostului preot Cristian Pomohaci, după ce la termenul anterior din 19 septembrie acesta a solicitat, în scris, membrilor Consistoriului Mitropolitan, posibilitatea de a studia dosarul în apelul pe care l-a formulat la decizia prin care a fost caterisit din preoţie.

foto: monitorulcj.ro

‘Luând act de solicitarea apelantului şi respectând dreptul la apărare al acestuia, Consistoriul Mitropolitan a acordat un nou termen de judecată, pentru ziua de 5 octombrie 2017’, se arată într-un comunicat al Mitropoliei Ardealului, transmis pe 19 septembrie.

În faţa sediului Mitropoliei Ardealului din Sibiu s-au aflat pe durata şedinţei Consistorului Mitropolitan din 19 septembrie şi un grup de circa 100 de susţinători ai lui Cristian Pomohaci, care au încercat să îi împiedice pe jurnalişti să îl filmeze şi să îl abordeze cu întrebări pe fostul preot.

Consistoriul Eparhial al Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba Iulia a hotărât, pe 28 iulie, ca preotul Cristian Pomohaci, cercetat de Parchetul General pentru că ar fi încercat să corupă sexual un minor de 17 ani, să fie dat afară din preoţie, oferindu-i posibilitatea de a ataca decizia la mitropolitul Ardealului.

Cristian Pomohaci a depus apel la judecata Consistoriului Mitropolitan de la Sibiu. „Având în vedere principiul judecăţii echitabile şi al respectării dreptului la apărare, Consistoriul a trimis astăzi citaţie persoanei învinuite, Cristian-Dorin Pomohaci, a admis audierea martorilor propuşi de acesta, oferindu-i-se posibilitatea ca, pe lângă înscrisurile depuse la Consistoriul Mitropolitan, să uzeze şi de dreptul său de a se apăra în faţa instanţei bisericeşti de judecată. Totodată, instanţa i-a oferit posibilitatea apelantului de a-şi alege un apărător bisericesc, dintre persoanele nominalizate în citaţie, apărători bisericeşti atestaţi de către Patriarhia Română, conform art. 122 din Regulament”, se arată într-un comunicat al Arhiepiscopiei Sibiului, din 6 septembrie. Până la data fixată pentru termenul de judecată, la instanţa bisericească s-au putut depune şi alte dovezi concrete în apărarea sau în acuzarea apelantului.

Parchetul General a preluat, pe 19 iulie, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Mureş dosarul în care preotul Cristian Pomohaci, din Parohia Moşuni, judeţul Mureş, este cercetat pentru racolare de minori în scopuri sexuale. Preotul a fost înregistrat în timp ce îi cerea favoruri sexuale unui minor, iar înregistrarea a apărut în presă. Pe 26 iunie, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Mureş a anunţat că a fost sesizat cu privire la unele fapte pe care un preot le-ar fi săvârşit în prezenţa sau asupra unui minor, la câteva zile după ce pe paginile de socializare au circulat înregistrări audio în care clericul ar ademeni un minor să întreţină relaţii homosexuale cu el.  (Agerpres)

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*