Nicu Ștefănuță: Rog autoritățile române să urgenteze procedurile pentru transferul tuturor victimelor exploziei de la Crevedia pentru a fi tratați în străinătate (CP)

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță (Grupul Verzilor/ALE) a adresat o scrisoare Prim-Ministrului Marcel Ciolacu și Ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, prin care roagă urgentarea procedurilor pentru transferul tuturor victimelor exploziei de la Crevedia pentru a fi tratați în străinătate.

FOTO: Nicu Ștefănuță

Având în vedere gravitatea arsurilor și pentru a evita repetarea erorilor tragice cauzate de deficiențele grosolane din sistemul de sănătate românesc, Nicu Ștefănuță solicită autorităților române să asigure transferul și transportul de urgență a tuturor pacienților pentru care transportul este posibil, pentru ca aceștia să fie tratați în străinătate.

„Nu ne permitem să repetăm tragedia de la Colectiv. Victimele exploziei de la Crevedia sunt adevărați eroi care merită cea mai bună îngrijire medicală, iar atâta timp cât sunt tratați în România, acest lucru nu este posibil. Transferul lor în străinătate este cea mai mică expresie de demnitate pe care acum statul român trebuie să o arate” declară Nicu Ștefănuță.

Eurodeputatul Ștefănuță a mai transmis că rămâne deschis pentru dialog instituțional și pentru a facilita aceste demersuri prin Mecanismul de Protecție Civilă pe care acesta l-a întărit bugetar din poziția de europarlamentar român membru în Comisia pentru Bugete. 9 țări din UE și-au arătat deschiderea să primească pacienții cu arsuri grave prin Mecanismul de Protecție Civilă: Austria, Belgia, Bulgaria, Danemarca, Franța, Germania, Italia, Norvegia și Suedia.

De asemenea, Nicu Ștefănuță i-a rugat de Primul-Ministru și pe Ministrul Sănătății să facă publice planurile de îngrijire pentru fiecare pacient cu arsuri grave, menționând unde va fi tratat și ce măsuri ia statul român pentru a asigura cele mai bune îngrijiri medicale.

Nicu Ștefănuță este primul eurodeputat român afiliat grupului politic al Verzilor din Parlamentul European (Greens / EFA) și este în prezent membru al comisiei de Bugete și al Subcomisiei de Sănătate Publică. Totodată, europarlamentarul sibian activează drept membru supleant în Comisia pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță alimentară (ENVI), în Comisia pentru Transporturi și Turism (TRAN) și face parte din delegația Parlamentului pentru Relațiile UE cu Moldova precum și din Delegația Parlamentului pentru relația cu NATO. În aprilie 2023, Nicu Ștefănuță a inaugurat primul spațiu din Sibiu dedicat lui Emil Cioran care activează drept birou europarlamentar pentru tinerii din oraș.

Scrisoarea adresată Primului-Ministru și Ministrului Sănătății este disponibilă aici: https://docs.google.com/document/d/1GJ25mg712V8IikG2YaLZl1Xkloz8vYMu/edit?usp=sharing&ouid=105175662043441689761&rtpof=true&sd=true

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*