Muzeul din Săcădate se deschide oficial

Asociația „Vatra Satului Săcădate” va inaugura Casa Muzeală din Săcădate, sâmbătă, 28 iulie, începând cu ora 10.00.

După ample lucrări care au durat aproape trei ani și cu implicarea tinerilor din comunitate, a fost reabilitată atât clădirea, cât și gospodăria țărănească, ce se constituie azi în ansamblul muzeal. Tot cu ocazia inaugurării, va avea loc și lansarea volumului „Săcădate în obiceiuri și tradiții”.

Finalizarea casei muzeale este doar prima etapă dintr-un proiect mai larg, gândit pe termen lung, care să susțină proiectele de dezvoltare rurală, conștientizarea sătenilor cu privire la valorile tradiționale, a patrimoniului rural și creșterea gradului de implicare în comunitate, în special a tinerilor. „Într-o perioadă în care satul românesc și tradițiile sale sunt tot mai des uitate în peisajul socio-cultural, ne-am dedicat priceperea și timpul liber pentru a readuce la viață, din punct de vedere cultural, istoric dar și turistic, satul în care ne-am născut, am copilărit și în care unii dintre noi încă trăim, zi de zi. Un alt obiectiv important pentru noi este renașterea meșteșugurilor tradiționale, în paralel cu promovarea turismului și a agroturismului în zonă“, explică Anca Groza, din partea asociației.

Prin realizarea atelierelor de meșteșug se înființează locuri de muncă la nivel local, dar se pun și bazele unui circuit turistic care să atragă venituri și să ducă la creșterea nivelului de trai în comunitate și la speranța pentru o viață mai bună.

Începând cu anul acesta, casa va fi parte a programului „Transilvanian Brunch” organizat de Asociația „My Transylvania” și loc de organizare a numeroase evenimente locale.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*