În 23 și 24 mai 2025, Muzeul ASTRA organizează în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului și la Casa Artelor din Sibiu workshop-uri de dansuri tradiționale românești și ceangăiești. De asemenea, în același cadru va avea loc și un seminar dedicat practicării și transmiterii dansului în comunități patrimoniale.
Evenimentele pun în valoare tematica proiectului, a conținutului său științific, a rezultatelor și a relevanței sale pentru transmiterea patrimoniului cultural în zilele noastre. Proiectul european Dance – ICH – Dance as Intangible Cultural Heritage: New models of facilitating participatory dance events este cofinanțat de Uniunea Europeană, în cadrul Programului Europa Creativă – Creative Europe.
Workshop-urile de dans sunt importante pentru starea de bine a participanților, oferindu-le sentimentul de incluziune și acceptare, de apartenență la o comunitate patrimonială.
Program:
Vineri, 23 mai 2025
Interval orar: 16.00 – 19.00
Locație: Pavilionul Muzeal Multicultural, Sala Atelier (S2), Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului
16.00 – 17.00, Ansamblul Dor de dans, Livezi, județul Harghita
coordonator: Marina Bucur
suită de dansuri: Baraboiul, Șapte pași, Cea de doi, Munteneasca, Mărunțica, Corobeasca și Sârba
acompaniament cu vioară și tobă țărănească
17.30 – 19.00, Workshop de dans, dr. Silvestru Petac, etnocoreolog, muzeograf la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Cluj-Napoca și cadru didactic asociat al Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca
acompaniament cu instrumente muzicale tradiționale
Sâmbătă, 24 mai 2025
Interval orar: 10.00 – 13.00
Locație: Casa Artelor, Piața Mica 21, Sibiu
10.00 – 10.30, Formația de Tineret Ceangăiesc, Pustiana, Frumoasa, Cleja, Ciucani, județul Bacău
instructori: Katona Eduárd, Bagi Bálint și Szilágyi Dániel
Suită de cântece și dansuri ceangăiești
11.00 – 12.00, Workshop de dans, János Kovács, coregraf
acompaniament cu instrumente muzicale tradiționale
12.00 – 13.00 Seminar Practicarea și transmiterea dansului în comunități patrimoniale (format hibrid: https://us06web.zoom.us/j/8755477450…)
Lectori: drd. Ciprian Anghel Ștefan, director general, Muzeul ASTRA Sibiu, dr. Silvestru Petac, etnocoreolog, János Kovács, coregraf și Kádár Elemér, coregraf și instructor de dansuri tradiționale, Asociația Maghiarilor Ceangăi din Moldova
Evenimentele de dans sunt organizate în contextul derulării proiectului Dance as Intangible Cultural Heritage: New models of facilitating participatory dance events (Dance as ICH), cofinanțat prin Uniunea Europeană, în cadrul Programului Europa Creativă.
Accesul la workshop-urile de dans și Seminarul Practicarea și transmiterea dansului în comunități patrimoniale este gratuit.
Mai multe detalii despre proiect
https://www.dancingaslivingheritage.eu
