Mită, bătaie, șantaj și amenințări. Toate în dosarul unui bărbat

Conform unui comunicat remis azi redacției de către prim-procuror adjunct Ruginosu Mihaela, înlocuitorul purtătorului de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, pe 29 septembrie anul trecut Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Sibiu a fost sesizat prin denunţ cu privire la un caz de trafic de influență și cumpărare de influență.

Practic, în august şi noiembrie 2021, un bărbat, susținând că îi sunt cunoscuți funcționarii publici din cadrul Direcției Fiscale Locale a Primăriei Municipiului Sibiu și respectiv din cadrul Primăriei Şelimbăr, a promis că, în schimbul unor sume de bani pretinse de la doi cumpărători de influenţă, ar putea interveni pe lângă aceşti funcţionari publici și i-ar putea determina să le remită certificate fiscale prin care să se ateste că nu figurează în evidențele organelor fiscale locale cu debite. Inculpatul a primit de la unul din cumpărătorii de influenţă suma de 7000 lei.

În noiembrie 2021, aceeaşi persoană, administrator al unei societăţi comerciale de colectare a deşeurilor feroase, a constatat că pe site-ul OLX, alături de anunțurile sale cu privire la prestarea acestor activități, sunt postate și anunțurile altor două persoane care prestau activități de colectare a deșeurilor feroase și neferoase pe raza acestei unități administrativ-teritoriale. În acest context, prin  amenințări cu acte de violență a determinat persoanele vătămate să nu își mai facă reclamă serviciilor de colectare a deșeurilor feroase și neferoase prin intermediul site-ul OLX, ștergând anunțurile postate pe acest site, inculpatul urmărind obținerea unui folos material injust prin deținerea monopolului în municipiul Sibiu în privința desfășurării acestei activități comerciale.

În decembrie 2021, bărbatul a aflat că un amic al său nu reuşeşete să recupereze o datorie de 6.000 de lei de la o persoană. Ca urmare, împreună cu mai mulţi bărbaţi, au căutat persoana vătămată  pe care apoi au agresat-o fizic, spre a o determina astfel, prin constrângere, să procedeze la restituirea sumei menţionate.

Totodată,  la sfârşitul anului 2021 prin amenințarea cu devoalarea unor fapte compromițătoare și cu acte de violență, îndreptate asupra sa şi asupra membrilor familiei, a determinat o altă persoană vătămată să renunțe la un proces civil desfăşurat în contradictoriu cu inculpatul şi să îşi reducă pretențiile sale inițiale de la 10.000 de euro la 5000 euro.

În cursul zilei de astăzi judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Sibiu a fost sesizat cu propunere de luare a măsurii arestării preventive pe o durată de 30 zile.

„Pe parcursul cercetărilor, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu a beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliţie judiciară din cadrul IPJ Sibiu, Serviciul de investigare a Criminalităţii Economice , al  lucrătorilor de poliţie din cadrul IGPR Direcţia Operaţiuni  Speciale şi IPJ sibiu Serviciul  Operațiuni Speciale. Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, transmite sursa citată.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*