Mica minune de la Săcădate

Localnicii o numesc o minune, turiștii – un pașaport către frumosul sat tradițional, iar ceilalți – Casa Muzeală „Vatra Satului Săcădate”. S-a deschis astăzi, de dimineață, cu binecuvântarea preotului și întru bucuria zecilor de săteni strânși de la mic la mare.

Casa Muzeală Vatra Satului Săcădate este povestea căminului de la 1826 a țăranului frumos și cinstit, a valorilor și tradițiilor vremii, precum și a bogăției culturale și religioase.

Minunea albastră e un complex imobiliar ce reprezintă o gospodărie autentică din Săcădate, de secol XIX, cu o arhitectură specifică timpului. Dacă, la exterior, are pereți pictați în piatră vânătă și o simbolistică a vremii, în interior sunt expuse spre aducere aminte colecții de obiecte tradiționale utilizate de localnici în viața de zi cu zi, pornind de la mobilier, îmbrăcăminte, numismatică, obiecte de uz caznic sau de înfrumusețare, până la cele de factură religioasă.

Camera de „documentare” găzduiește o expoziție de fotografii de epocă, documente vechi și alte exponate aparținând membrilor familiilor din sat, surprinși în diverse ipostaze.

Curtea și grădina casei, precum și șura, coșerul și șopronul întregesc complexul muzeal, dând dimensiunea exactă a unei gospodării țărănești, a trăiniciei edificiului, a organizării și simplității vieții de la țară, dar și a profunzimii spiritului lor.

Casa muzeală a fost amenajată de voluntarii asociației „Vatra Satului Săcădate”, fondată de Anca Groza. Primăria orașului Avrig a concesionat gospodăria în favoarea asociației și susține anual activitatea acesteia, prin fonduri de la bugetul local, a explicat primarul Adrian David, prezent la inaugurarea din această dimineață.


Viorica MAIER

foto: Mihai COLIBABA

3 Comments

  1. Vulpas says:

    Felicitări pentru că nu și-au uitat rădăcinile.

  2. V.Bucur says:

    Aceasta casa taraneasca impreuna cu toate minunatiile ei mi-a adus aminte de un cantec din copilarie ,al carui autor nu l-am aflat niciodata si care deplingea despartirea de casa parinteasca a unui raman plecat pe alte meleaguri ,cu gand de intoarcere…..fapt care astazi a devenit atat de actual..

    Bun ramas,casuta draga
    Ulicioara,bun ramas…..
    Dumnezeu va aiba-n stire,
    Tata,mama,eu va las!

    Ratacit pe cai straine,
    Multe-amaruri am sa trag;
    Numai tu esti,casa mica,
    Cuib asa de sfant si drag….

    Multe case mai frumoase
    Mi-or surade in zadar;
    Doar la tine casa mica,
    ma va-ntoarce dorul iar….

    De-ar da Domnul sa fie asa…….

  3. Aceasta realizare ar trebui sa fie stimulent,exemplu si pentru alte comunitati rurale.Felicitari si ne promitem sa ne facem timp spre a vedea PE VIU aceasta MICA MINUNE,cum ,cu modestie,o numiti.Bravo Sacadate !!!!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*