Metamorfoză. Recital online cu Monica Florescu

Pianista Monica Florescu propune pentru finalul perioadei de carantină în România un recital online inspirat de ideea schimbării și a transformării.

Concertul transmis din Sala Oglinzilor a Forumului German Sibiu cuprinde două sonate pentru pian compuse de Ludwig van Beethoven spre finalul vieții sale și poate fi urmărit live, pe 14 mai, de la ora 18:00, pe pagina de Facebook „Florescu-Fernandez & Friends” și pe LivestreamRomania.ro.

Monica Florescu

„Cred că muzica are puterea de a uni și de a transforma oamenii prin energia ei. Nu întâmplător, pentru acest concert care vine într-un moment în care mulți dintre noi ne gândim la schimbările pe care perioada de carantină ni le-a imprimat, am ales să interpretez două sonate care aduc transformări importante în muzica clasică. În aceste lucrări compuse spre finalul vieții, Ludwig van Beethoven găsește noi forme de exprimare nemaiîntâlnite până atunci și anticipează sonorități ale unei lumi romantice. Sunt două lucrări dificile, care ne trec prin stări foarte intense, de la revoltă și furie, la tandrețe și iubire față de oameni”, spune pianista Monica Florescu.

Program:

●       Franz Schubert – Scherzo, D593, nr. 1*; (* Karina Fernandez Samodaiev, pian)

●       Ludwig van Beethoven – Sonata nr. 31, op. 109;

●       Ludwig van Beethoven – Sonata nr. 32, op. 110.

Monica Florescu este un muzician polifațetic, cu o activitate concertistică de 20 de ani ca solist alături de orchestre simfonice și în recitaluri camerale atât din România, cât și din străinătate: Belgia, Mexic, Olanda, Franța, Germania, Italia, Suedia, Anglia, Elveția. A absolvit Universitatea Națională de Muzică din București și Conservatorul Regal din Anvers, Belgia. A susținut concerte în săli de renume precum Bozar (Palais des Beaux Arts) Bruxelles; Centrul Național al Artelor (CNA) Mexico City; Sala „Tlaqna” Xalapa, Veracruz, Mexic; De Singel în Anvers; De Bijloke în Gent; Sala „Thalia” din Sibiu și Ateneul Român din București.  Cântă în duo, alături de violoncelistul Makcim Fernandez Samodaiev, și în trio, în formația „Spirale Piano Trio”, formată în 2002, cu care își câștigă și titlul de „Tânăr talent” în anul 2005, oferit de Dr. Honoris Causa Philippe Herreweghe în cadrul festivalului cu același nume din Belgia. Este laureată și finalistă a concursului „Maria Canals” ediția 55, alături de grupul „Spirale Piano Trio”. De-a lungul carierei, colaborează cu diverși artiști de renume printre care Thomas Kakuschka, Alexandre Rabinovitch-Barakovsky, Alexander Ivashkin și Renaud Capuçon.

Concerte live de muzică clasică pentru publicul izolat

Încă de la începutul perioadei de carantină, Stagiunea Camerală „Florescu – Fernandez and Friends” a adus muzica în casele celor care până acum obișnuiau să umple Sala Oglinzilor pentru concertele din fiecare lună. La inițiativa violoncelistului Makcim Fernandez Samodaiev și a pianistei Monica Florescu au fost oferite pro bono opt concerte online, în care au evoluat alături de fiicele lor: Karina Fernandez Samodaiev (pian) și Rafaela Fernandez Samodaiev (vioară). Inițiativa a fost sprijinită de Forumul German Sibiu și Livestream Romania.

Recitalurile au parcurs integrala sonatelor pentru violoncel și pian de Ludwig van Beethoven, dar și lucrări de Brahms, Kodály, Șostakovici, Mendelssohn – Bartholdy, Ravel, Schumann, Schnittke, Ghadimi și alții.

Stagiunea online a inclus următoarele concerte:

● Concert din singurătatea unei camere;

● Sonatele pentru violoncel și pian de J. Brahms și D. Șostakovici;

● Concert pentru omul (din interior);

● Concert pentru o contesă din Arad;

● Concert pentru omul liber;

● Live în izolare cu Florescu – Fernandez & Friends;

● #Stămacasă și ascultăm muzică clasică.

Pentru continuarea stagiunii cu o nouă serie de recitaluri online, publicul are posibilitatea de a oferi sprijin prin donații în contul Asociației Florescu – Fernandez & Friends (IBAN: RO88 BTRL RON CRT 04541 35001), prin PayPal sau prin platforma Patreon.

Stagiunea Camerală „Florescu – Fernandez & Friends”

Pasiunea pentru muzică stă la baza stagiunii „Florescu – Fernandez & Friends”, un proiect independent și unic în Sibiu, cu concerte „full house” în fiecare lună. Stagiunea a început în 2015 la inițiativa violoncelistului Makcim Fernandez Samodaiev (Cuba) și a pianistei Monica Florescu (România), stabiliți la Sibiu după ce timp de mai mulți ani au studiat, locuit și concertat în diferite țări din Europa și în Mexic. Pentru că Sibiul se bucură de un public cunoscător și avid de muzică clasică, stagiunea camerală „Florescu – Fernandez & Friends” propune o serie de concerte lunare, unde invitați sunt muzicieni cunoscuți din România, dar și din afara țării, precum violonistul sud-coreean Edwin Kim, pianista Ana Kavalerova, violistul Răzvan Popovici și alții. Concertele stagiunii au și o dimensiune educativă, fiecare lucrare interpretată fiind introdusă de scurte explicații și repere istorice. Din ianuarie 2020, stagiunea camerală „Florescu – Fernandez & Friends” ajunge inclusiv la București.

Concertul face parte din seria „Odae cum harmoniis”, un proiect realizat în parteneriat cu Forumul German Sibiu, cu sprijinul Guvernului României, prin Departamentul pentru Relații Interetnice.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*