Mediaș se alătură Programului Orașe Verzi al BERD

Mediaș este cel de al 50-lea oraș care se alătură programului BERD pentru Orașe Verzi.

Mediaș a aderat la acest program în octombrie 2021, odată cu lansarea proiectelor de reabilitare, modernizare și îmbunătățire a eficienței energetice a clădirilor publice și de investiții în transportul public care susțin mobilitatea electrică. Ambele vor genera economii semnificative de emisii de gaze cu efect de seră.

PAOV va ajuta la identificarea și implementarea acțiunilor și investițiilor pentru abordarea problemelor de mediu prioritare din oraș.

La evenimentul de lansare PAOV desfășurat pe 21 iunie 2022, au participat domnul Gheorghe Roman –  primarul Municipiului Mediaș, doamna Venera Vlad, directorul asociat al grupului de infrastructură sustenabilă, biroul BERD din Bucuresti și doamna Lin O’Grady, co-director al Programului BERD Orașe Verzi. Evenimentul a fost urmat de o sesiune de discuții, în care părțile interesate împreună cu consultanții PAOV au examinat aspectele de importanță principală pentru oraș.

Programul BERD Orașe Verzi este un program-cadru în valoare de 5 miliarde EUR care oferă un model de afaceri cuprinzător pentru dezvoltarea urbană durabilă, combinând planificarea strategică cu investițiile și asistența tehnică asociată și promovarea politicilor de dezvoltare urbană. Programul este o modalitate prin care BERD își extinde finanțarea verde, ca parte a abordării sale de tranziție la economie verde.

BERD lucrează în România pentru a construi o economie diversificată prin dezvoltarea sectorului privat și sprijinirea îmbunătățirii infrastructurii. Banca a investit în aproape 500 de proiecte în țară de când și-a început activitatea în 1991.

„Aș vrea să mulțumesc reprezentanților Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, precum și consultanților care s-au ocupat de acest eveniment, pentru efortul de a fi astăzi alături de noi, dar și pentru colaborarea serioasă pe care am avut-o și până acum în asigurarea co-finanțării unor proiecte importante de infrastructură finanțate din fonduri europene, cum sunt cele de eficientizare energetică a patru clădiri publice sau proiectul de modernizare, reabilitare și extindere a infrastructurii de transport public electric a orașului.

În ceea ce privește acest proiect al BERD, cred că este important că municipiul Mediaș este orașul cu numărul 50 admis în cadrul programului ORAȘE VERZI, program care și-a dovedit eficiența în alte 49 de orașe din toată lumea. Este și motivul pentru care pot da asigurări că implicarea Primăriei Mediaș în acest proiect va fi consistentă și permanentă în toate cele șapte domenii pe care proiectul le consideră prioritare pentru medieșeni: transport, clădiri, energie, industrie, apă și apă uzată, deșeuri și utilizarea terenurilor.

Îi asigurăm pe partenerii noștri de la BERD, cât și pe cei de la firma de consultanță (RWA Group), că vom fi parteneri serioși pentru că noi considerăm că Mediașul are nevoie de investiții care să-i asigure atât dezvoltarea, cât și o calitate a vieții oamenilor cât mai bună și pe termen lung.

Mediașul are nevoie de investiții verzi și suntem siguri că împreună cu echipa de aici, din primărie, vor fi găsite soluții care să se potrivească cu realitatea actuală a orașului și care să conducă în viitor la investiții benefice atât pentru medieșeni, cât și pentru mediul în care trăim.

Vă urez tuturor mult succes astăzi și în fiecare etapă a proiectului!“, a transmis primarul Municipiului Mediaș, Gheorghe Roman.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*