Marșul Sănătății Plămânilor. Ce primiți în schimbul țigărilor pe care le cedați

Sibienii sunt invitați în data de 16 mai 2023, orele 14:00, pe traseul Farmacia 24 – strada Nicolae Bălcescu – Piața Mare, retur, la cea de-a treia ediție a Marșului Sănătății Plămânilor, desfășurat în parteneriat cu Asociația Crucea Roșie Sibiu, în cadrul căruia cetățenii vor primi atât mere, în schimbul țigărilor pe care sunt dispuși să le cedeze, cât și pliante informative cu privire la beneficiile renunțării la fumat.
FOTO: Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu
La Marș vor participa în acest an și echipe sportive, exemplul sportivilor reprezentând un model de stil de viață sănătos, cu scopul de a încuraja renunțarea la fumat și adoptarea unei conduite cât mai benefice pentru sănătate.
De asemenea, alături de sportivi vor mărșălui angajați ai spitalelor, elevi, studenți, voluntari din cadrul ONG-urilor etc.
Totodată, sunt invitați să se alăture toți cetățenii care susțin adoptarea unui stil de viață sănătos, fără fumat, pentru o sănătate mai bună și un mediu mai curat.
„Suntem onorați să participăm din nou alături de prietenii noștri de la Spitalul de Penumoftiziologie la Marșul Sănătății Plămânilor. De mai bine de 10 ani, noi organizăm la Crucea Roșie Sibiu un moment tare drag nouă, cu ocazia Zilei Internaționale de Luptă împotriva Fumatului: voluntarii noștri opreau trecătorii și le ofereau mere în schimbul țigărilor, iar apoi, simbolic, ardeam aceste țigări în Piața Mare. Am repetat acest moment mulți ani, până când la conducerea Spitalului de Pneumoftiziologie din Sibiu, a venit un om cu inima mare și cu viziune. De atunci, organizăm împreună acest moment, care s-a transformat într-un marș anual, al conștientizării efectelor nocive ale fumatului. Și întreaga lună mai, care este și luna Crucii Roșii, a devenit o lună întreagă dedicată acțiunilor care au scopul de a trage semnale de alarmă. Și, da, în continuare oferim mere, în schimbul țigărilor”, spune Raluca Morar, Director Crucea Roșie Sibiu.
Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu desfășoară aceste acțiuni de conștientizare a populației cu privire la consecințele negative pe care fumatul le are asupra sănătății, în condițiile în care majoritatea afecțiunilor pulmonare ale pacienților noștri au drept cauză consumul de tutun.
De altfel, s-a demonstrat că 90% din decesele prin cancer pulmonar sunt provocate de fumat. Tocmai de aceea, pentru noi reprezintă o prioritate și prevenția, componenta de educare a populației, nu doar tratarea bolnavilor.
„În condițiile în care fumatul ucide anual 8 milioane de persoane la nivel mondial și peste 40.000 în România, prevenția și renunțarea la obiceiurile care ne fac rău sunt soluția pentru o populație mai sănătoasă, care să decidă în baza unor informații oferite de specialiști. Ne dorim ca prin acțiunile pe care Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu le derulează an de an, inclusiv acest Marș al Sănătății Plămânilor, care se dorește un semnal de alarmă, să reușim să ajutăm cât mai multe persoane să renunțe la obiceiul fumatului, salvându-și astfel sănătatea ”, spune Cristian Roman, Manager Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.
Campania se află la cea de-a VI-a ediție și se va derula pe parcursul a 4 săptămâni, în perioada 1-31 mai.
La nivel mondial, peste 8,7 milioane de oameni mor pe an din cauza consumului de tutun. Majoritatea acestor decese (7,4 milioane) sunt atribuite consumului direct de tutun, în timp ce restul de peste 1,3 milioane sunt atribuite expunerii la fumatul pasiv. Aproximativ 80% dintre aceste decese au loc în țările cu venituri mici și medii.
Daunele cauzate de tutun încep înainte de naștere, deoarece femeile însărcinate care fumează pot da naștere copiilor cu risc mai mare de tulburări congenitale, cancer, boli pulmonare, greutate mică la naștere și moarte subită.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*