„Mărginimea Sibiului. Zona fetelor frumoase și a țăranilor cu biblioteci” se prezintă la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca va găzdui o expoziție de suflet, în care patrimoniul muzeal se alătură patrimoniului identitar din Mărginimea Sibiului, păstrat și transmis de urmașii țăranilor din fotografiile fraților Fischer. „Mărginimea Sibiului. Zona fetelor frumoase și a țăranilor cu biblioteci” va fi vernisată mîine, 28 martie, de la ora 13.00. 

foto: Muzeul Național Brukenthal

Expoziția de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei va putea fi vizitată în perioada 28 martie – 30 aprilie 2024 și îi are drept curatori pe Delia Voina și Alexandru Constantin Chituță.

Primul nucleu al unei colecții începe acasă, cu atașamentul față de trecutul propriei familii, față de identitatea locală, regională și națională, concretizată în obiecte transmise de la o generație la alta.

Muzeul Național Brukenthal nu are o colecție etnografică însă deține o serie de fotografii (clișee pe sticlă) ale localităților Mărginimii Sibiului (Boița, Galeș, Jina, Orlat, Poiana Sibiului, Poplaca, Rășinari, Rod, Sadu, Săliște, Tălmaciu, Tilișca), realizate între anii 1918 și 1940 în Atelierul fotografic Fischer din Sibiu.

Asocierea educativă a imaginilor documentare cu obiectele și costumele imortalizate în perioada interbelică este posibilă în cadrul prin interesul deosebit și efortul angajaților Muzeului Național Brukenthal care au adus de acasă sau de la „ai lor” costume populare de sărbătoare, obiecte specifice industriei casnice textile, piese textile și obiecte ceramice.

Tematica expoziției a fost completată prin prezentarea unor piese de port specifice zonei Mărginimea Sibiului și prin fotografii aflate în colecțiile Muzeului Etnografic al Transilvaniei, coorganizator al acestui eveniment.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*