Mara și Tom au completat echipa Bibliotecii ULBS. Povestea pisoilor care au cucerit cititorii – foto/video

Cele mai studioase pisicuțe le puteți întâlni la Biblioteca Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. Tom și Mara, doi puiuți abandonați într-o cutie, alături de frățiorii lor, pe malul Cibinului, au acum o căsuță, sunt iubiți și au devenit mascotele instituției, responsabile cu pisiceala și buna dispoziție în bibliotecă.

Margareta LUPU

foto: Biblioteca ULBS

Povestea lui Tom și Mara, cei doi pisoiași adoptați de angajații Bibliotecii Universității „Lucian Blaga” din Sibiu este una clasică și extrem de tristă. Micuții, împreună cu alți doi frățiori, au fost abandonați, fără milă, într-o cutie pe malul Cibinului. Doar că au avut noroc și au fost găsiți de o persoană cu suflet mare. „O fată a găsit cutia cu cei patru pisoi abandonați. Erau extrem de speriați, flămânzi și murdari. Ne-a fost atât de milă de ei, încât am decis să luăm doi. Ceilalți și-au găsit stăpân prin grija fetei care i-a salvat. Eh…am luat doi, dar nu știam ce să facem cu ei, așa că i-am adus la birou, ca o soluție… temporară”, povestește bibliotecara Amalia Munteanu, șef Serviciul Relații cu Publicul în cadrul Bibliotecii Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.

foto: Amalia Munteanu

foto: Amalia Munteanu

foto: Amalia Munteanu

Și așa, cei doi micuți și-au găsit foster. Imediat au fost duși la veterinar, deparazitați și vaccinați, iar acum sunt în plin proces de acomodare. „Sunt la noi de aproape trei săptămâni. I-am numit Tom și Mara. Mara este mai prietenoasă, deja se obișnuiește cu oamenii, vine și ți se pune în brațe. Tom este puțin mai fricos, dar face progrese. Când vede că surioara lui merge la cineva în brațe, prinde curaj și, încet, timid, merge și el. Dar se va obișnui”, spune Amalia Munteanu.

foto: Amalia Munteanu

Cei doi sunt ținuți în birourile personalului, unde au mâncare, apă, pătuțuri și litieră, iar ziua sunt lăsați și în spațiile de lectură de la parter, pentru a se obișnui, treptat, cu oamenii. Însă, de cum au pus lăbuțele în spațiile de lectură, au devenit atracția principală a biblioteci. „Studenții care vin aici să studieze sau să împrumute cărți sunt absolut încântați. Avem studente abonate care vin mult mai des acum, tocmai pentru a petrece timp cu pisoii. Toată lumea îi adoră și toți ne-am atașat de ei”, mai spune Amalia Munteanu. Tot ea povestește că, treptat, vor scoate pisicii și și curtea interioară a bibliotecii, pentru a-i obișnui și acolo.

foto: Biblioteca ULBS

În aceste condiții, este tot mai evident faptul că cei doi pisoi și-au găsit o căsuță permanentă. „Deocamdată Tom și Mara se acomodează foarte bine aici. Toată lumea îi adoră, în special studenții. Dacă se vor obișnui și în curtea exterioară, nu cred că vor mai fi probleme. Deja am vorbit cu veterinarul și, când vor mai crește, vor și sterilizați. Sunt instituții de cultură, incusiv în Sibiu, care au adoptat pisici iar felinele și-au găsit acolo căsuțe. Nu văd de ce Tom și Mara nu ar rămâne la noi!”, conchide Amalia Munteanu.

foto: Amalia Munteanu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*