Manifestări pascale în spiritul tradiției, organizate de Muzeul ASTRA

Muzeul ASTRA îi invită pe sibieni să participe, mâine, la un atelier în care vor învăța să vopsească ouăle de Paști, iar sâmbătă, la slujba de Înviere din Muzeul în aer liber.

Instituția de cultură organizează joi, 25 aprilie, între orele 11.00 și 14.00, un atelier interactiv de vopsit ouă de Paști. Evenimentul va avea loc în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, la gospodăria din Rășinari. Ouăle vor fi vopsite după metode tradiționale din Mărginimea Sibiului, adică în zeama cojilor de ceapă, și apoi pictate cu pene de gâscă.

Simbol al renașterii

„Această zi a Săptămânii Mari se mai numește și Joia Verde, denumire dată de frunzele de cucută sau pătrunjel frumos imprimate pe ou. Verdele, simbol al primăverii, al renașterii, al învierii Mântuitorului și al speranței mântuirii noaste, este asociat cu verdele ierburilor amare din precreștinism, pe care evreii le consumau cu carnea de miel în amintirea sclaviei egiptene care a durat timp de 40 de ani, eveniment menționat în cea de-a doua carte a lui Moise, Exodul, din Vechiul Testament. Oul, vechi simbol ale existenței, asociat cu viața și învierea, se vopsea în trecut în culoarea roșie, culoarea soarelui la răsărit și apus, semn al renașterii timpului și spațiului prin jertfa Mântuitorului”, explică muzeograful Raluca Iliuț.

Elementele folosite la pictura decorativă a oului vor fi inspirate din natură, din regnul vegetal și animal, sau realizate cu ajutorul motivelor geometrice.

Dumnezeu iubește lemnul…

Cei care vor să asiste la slujba de Înviere la biserica din Bezded, monument funcțional în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, pot sosi la muzeu sâmbătă, 27 aprilie, începând cu orele 23.30. Accesul se va face pe poarta 1 și pe cea dinspre biserică.


Program special

  • Expoziții Casa Hermes și Casa Artelor, Galeriile de Artă Populară – Casa Artelor: 26-29 aprilie – închis; 30 aprilie – 1 mai – deschis între orele 10 și 18
  • Centrul Cultural Memorial „Dr. Gheorghe Telea Bologa“, Noul Român: 26-28 aprilie – închis; 29 aprilie – 1 mai – deschis între orele 10 și 18
  • Muzeul în aer liber: 26 aprilie – deschis între orele 10 și 18; 27 aprilie – închis (pentru slujba de Înviere, acces începând cu orele 23.30); 28 aprilie – deschis între orele 11 și 18; 29 aprilie – 1 mai – deschis între orele 8 – 20
  • Galeriile de Artă Populară – Pavilionul Muzeal Multicultural: 26 aprilie – deschis între orele 10 și 18; 27-28 aprilie – închis; 29 aprilie 2019 – deschis între orele 10 și 18

De luni, 29 aprilie, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului va funcționa între orele 8 și 20. Accesul cu bicicletele va fi permis în intervalele orare 8 – 10 și 18 – 20.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*